Neuroloog Ernst Jansen Steur werd hoofdrolspeler in tot nu toe grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis.

ENSCHEDE – ZKH Prins Claus der Nederlanden was enige tijd patiënt bij de later zeer omstreden Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat onthult scheidend voorzitter Frans van Vught van de Raad van Toezicht van het Medisch Spectrum Twente (MST).

De verslaafde medicus, die jarenlang alom gerespecteerd was, verloor zichzelf in medicijngebruik en beschadigde uiteindelijk honderden van zijn patiënten met verkeerde diagnoses en/of onjuiste of te hoog gedoseerde geneesmiddelen. Hij werd daardoor hoofdrolspeler in de tot nu toe grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis.

Letselschade-expert Yme Drost: Ik was een moment flabbergasted…

Letselschade-expert Yme Drost, die deze omvangrijke groep benadeelden sinds 2005 juridisch bijstond, zegt desgevraagd ‘een moment flabbergasted’ te zijn geweest toen hij werd geconfronteerd met de uitspraken van de heer Van Vught door een verslaggever van de Twentsche Courant Tubantia. ,,Hier is duidelijk iemand uit de school geklapt. Ook ik had al eerder dergelijke geruchten vernomen. Maar door dit, in zijn functie na tien jaar te bevestigen, voegt de heer Van Vught daarmee wel een nieuw hoofdstuk toe aan een boek dat nog altijd niet gesloten blijkt.”

De heer Van Vught is op dit moment onbereikbaar voor commentaar. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), gevraagd naar een reactie, zegt ,,niet te kunnen ingaan op privé-aangelegenheden die het Koninklijk Huis betreffen. ,,Ik kan dit bericht niet bevestigen noch ontkennen”, aldus een woordvoerster vanmiddag.

In problemen gebracht

Prins Claus stierf op 6 oktober 2002 in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hoe vaak hij Jansen Steur heeft bezocht en in welke periode, is onbekend. Drost: ,,Er gaan nu wel allerlei gedachten door je heen over de behandeling van de Prins door Jansen Steur. Maar… nee, laat ik mij nu niet leiden door speculaties. Wel is duidelijk dat een fors aantal mensen door de behandeling die Jansen Steur hen gaf gezondheid-technisch fors in de problemen gebracht is.”

Yme Drost neemt het de toenmalige leiding van MST nog altijd kwalijk dat tot op de dag van vandaag geen volledige openheid is gegeven over wat Jansen Steur zijn patiënten zoal voorschreef. ,,Er zijn duidelijke aanwijzingen dat hij zou hebben geëxperimenteerd met medicijnen. Ook, dat hij niet-goedgekeurde geneesmiddelen aan zijn patiënten verstrekte. Er zijn verpakkingen gevonden van medicamenten die hier niet goedgekeurd waren. Het ziekenhuis heeft daarover steeds weinig willen zeggen.”

Frans van Vught, scheidend voorzitter Raad van Toezicht MST: Een droevig litteken

De neuroloog, die thans in Duitsland zou verblijven, leidde in het Medisch Spectrum Twente een omvangrijke praktijk voor het behandelen van degeneratieve ziekten als Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose. Volgens vertrekkend Raad van Toezicht-voorzitter Frans van Vught trekt de zaak nog altijd een wissel op ‘zijn’ ziekenhuis. In de Twentse Courant Tubantia spreekt hij van een ,,droevig litteken”.

Recepten eigen gebruik

Uiteindelijk werd Jansen Steur veroordeeld door het Gerechtshof op grond van valsheid in geschrifte. Dit voor het op falsificeren van recepten voor zijn eigen gebruik. Voor de kwalijke behandeling van zijn patiënten, van wie minstens een suïcide zou hebben gepleegd mogelijk door de therapie van Jansen Steur, is hij evenwel niet veroordeeld. Dit, door de verjaring van de vermeende delicten. De neuroloog werd in 2004 ontslagen door het ziekenhuis.

Volgens Tubantia werd Jansen Steur in juli 2002 als Parkinson-deskundige geïnterviewd in het tv-programma EenVandaag over de gezondheidstoestand van Prins Claus. Hierover maakte hij zich naar verluidt ernstig zorgen.

  • Het ziekenhuis heeft intussen zondagavond verklaard dat scheidend voorzitter Van Vught van de Raad van Toezicht ,,ten onrechte” heeft gezegd dat prins Claus patiënt was bij dr. Jansen Steur.