Ouderenorganisaties dringen al vele jaren aan op breed beschikbaar komen van beschermende inenting tegen het varicellazostervirus

DEN HAAG – Vrij zeker vanaf voorjaar 2024 kunnen alle zestigplussers in Nederland zich laten vaccineren tegen gordelroos. Met dit vooruitzicht lijkt het kabinet de aanbeveling te willen volgen van de Gezondheidsraad, uit juli 2019.

Weerstand

Door ouderenorganisaties wordt al vele jaren aangedrongen op het breed beschikbaar komen van een beschermende inenting tegen het varicellazostervirus. Deze ziekteverwekker, die ook verantwoordelijk is voor waterpokken bij jonge kinderen, blijft het hele leven lang in zenuwcellen in het ruggenmerg aanwezig. Vooral bij een verminderde weerstand kan het virus na jaren weer actief worden, vaak op oudere leeftijd. Het uit zich dan als gordelroos, wat je alleen kan krijgen als je ook de waterpokken hebt gehad.

Terwijl de symptomen van waterpokken – op jongere leeftijd – meestal meevallen, kan gordelroos heel vervelend zijn met nog lange tijd erna nare pijnklachten en blijvende huidbeschadigingen. Vaccinatie is de enige manier om waterpokken en gordelroos te voorkomen.

Shingrix

Gordelroos begint vaak met jeuk, tintelingen of intense brandende of stekende pijn in een bepaald gebied van de huid. Na een paar dagen ontstaan plaatselijk, meestal rond de buik of taille, blaasjes die ook weer indrogen tot korstjes. Langdurige pijn is de meest voorkomende complicatie van gordelroos. Deze pijn heeft een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven en de behandelopties zijn beperkt. Ongeveer een derde van alle mensen krijgt naar schatting te maken met gordelroos.

Een aantal jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad negatief over vaccinatie, omdat het destijds enige beschikbare vaccin slechts beperkt bescherming bood. Inmiddels is er een nieuw vaccin, Shingrix, beschikbaar gekomen (dat negen op de tien gevallen van gordelroos voorkomt en in principe ook geschikt lijkt voor mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem. De bescherming lijkt lang aan te houden. Dit maakt dat de Gezondheidsraad positief staat tegenover over vaccinatie van ouderen met dit vaccin.