Kabinet wil waarschuwings-app’s tegen corona laten ontwikkelen
DEN HAAG – De ‘normale’ Nederlandse samenleving van vóór de coronacrisis keert voorlopig niet terug. Medische spelregels en omgangsafspraken om het virus uiteindelijk in te dammen, blijven nog lang van kracht. Zoals centraal daarin: de ‘anderhalve meter afstand van elkaar’.
,,Dit zal een zaak zijn van lange adem…”, zei premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie in Den Haag met minister De Jonge (Volksgezondheid) aan zijn zijde. ,,De weg terug naar een gewone samenleving zal echt stap voor stap gaan.”
Rutte: Losser… Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken!
De cijfers over het aantal slachtoffers van deze coronacrisis laten, aldus Rutte, nu zien dat de naleving van de coronamaatregelen die genomen zijn, en waar veruit de meeste Nederlanders zich aan houden, niet voor niets zijn: ,,Het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnamen, en dús het aantal mensen op de intensive care-afdelingen stijgt minder snel. En de deskundigen vertellen ons dat dat komt door alle maatregelen en doordat wij ons daaraan houden, natuurlijk. Dat is positief. Maar er schuilt ook een risico in! Het risico namelijk, dat mensen denken dat ze wel weer wat losser met alle regels kunnen omgaan.”
Nieuwe piek
Maar, zo voegde Rutte daar waarschuwend aan toe: ,,Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken! Als we nu niet volhouden dan doen we in no-time alles teniet wat er nu is opgebouwd. En schieten we meteen weer door naar een nieuwe hoge piek. Met alle gevolgen van dien voor de ziekenhuizen, de artsen en verpleegkundigen en… de patiënten.”
Rutte zei evenwel trots te zijn op de manier waarop Nederland zich het afgelopen weekeinde hield aan de corona-regels. Hij benadrukte dat het van het grootste belang is dit zo vol te houden, en ook tijdens het komende Paasweekeinde, om dit thuis of dichtbij huis te vieren. En als advies voor het sfeervol maken van de Paasdagen zei hij: ,,Misschien met een digitaal bezoek aan opa en/of oma, en gebruik met het gezin een Paasbrunch. Of met een gezellige wandeling in de buurt, uiteraard op anderhalve meter afstand van anderen. Dat kan en dat mag.”
Wat we nú doen voor de gezondheid draagt straks bij aan ons economisch herstel. Dat is geen tegenstelling, dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Maar wat voorlopig echt nog niet mag, volgens het kabinet, zijn groepjes mensen dicht op elkaar. ,,Dat is gewoon te gevaarlijk en dus verboden. Dus ook geen groepjes wielrenners, dicht op elkaar. Of motorrijders die anderen geen ruimte geven op smalle dijkweggetjes.”
Corona-app’s
Rutte zei begrip te hebben voor de vragen over ’terugkeer naar het leven dat we gewend waren’. ,,Maar we moeten ervoor waken dat we een schijntegenstelling gaan creëren tussen ‘gezondheid’ en ‘economie’. Die tegenstelling is er niet. Als we maatregelen te vroeg loslaten en het virus meteen weer op volle snelheid om zich heen grijpt, wordt behalve onze gezondheid ook de economie nog harder en nog langer geraakt. Dus wat we nú doen voor de gezondheid draagt straks bij aan ons economisch herstel. Dat is geen tegenstelling, dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.”
Uiterlijk 21 april neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregelen die voorlopig nog gelden tot 28 april. Garanties dat er ook echt iets verandert na die datum zei Rutte niet te kunnen geven. ,,De kans is reëel dat we het hele pakket moeten doorzetten.” Maar: ,,De kans op normalisering wordt groter als we ons de komende weken allemaal aan die regels blijven houden. Hou dus alsjeblieft vol!”
Het kabinet denkt verder na over het inzetten van totaal twee app’s in de strijd tegen verspreiding van het virus. Ze moeten de GGD’en gaan helpen bij het bron- en contactonderzoek van positief geteste patiënten, zo zei minister Hugo De Jonge. De ene app zou een seintje moeten geven aan iedereen die contact heeft gehad met iemand die positief voor corona getest is. Een tweede app zou de symptomen van de gediagnosticeerde virusdrager in de gaten kunnen houden.