We moeten ons op weg naar de eindstreep, op weg naar het moment dat we gaan leven mét het virus, steeds blijven afvragen: wat kan er nu al, op een veilige en verantwoorde manier.

DEN HAAG – Het einde van de ‘harde’ Nederlandse lockdown lonkt… Aan het begin van de zomer moet die voorbij zijn, zei premier Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie die hij en zorgminister De Jonge gaven. ,,Want nóg vier maanden is de lockdown, op deze manier, niet vol te houden”, zei Rutte. 

,,Voor niemand. Niet voor de horeca, niet voor de evenementensector, niet voor de ondernemers bij wie het water inmiddels aan de lippen staat. De verhalen die uit die sectoren komen zijn schrijnend.”

Normale leven

Zoals al aangekondigd, bracht het ‘gesprek met de pers, gadegeslagen door een slinkend deel van de Nederlandse bevolking’ hoegenaamd geen versoepelingen in het huidige strakke coronabeleid. Hoogstens kon Rutte verbeteringen in het vooruitzicht stellen voor het moment van het kantelpunt, en dat nadert. ,,Pas aan het begin van de zomer, als de vaccinatie de overhand krijgt en iedereen, die dat wil, ten minste één keer is gevaccineerd, dan is dat het moment dat er misschien weer grote stappen gezet kunnen worden in de richting van het normale leven. Dan kan en mag misschien nog niet alles. Maar wel veel… Het klinkt na een jaar corona bijna onwerkelijk, maar daar mogen we zo langzamerhand vanuit gaan. Dan is corona nog steeds onder ons, maar niet meer allesbepalend voor ons leven.”

Jongeren

,,Je kunt zeggen”, vervolgde Rutte, die voor een perspectiefvol begin had gekozen, ,,dat is al over vier maanden. Maar het is ook pás over vier maanden! Want als je om je heen kijkt, als je met mensen spreekt, als je de impact van corona – op jongeren – op je in laat werken, als je kaalslag en de ellende bij veel bedrijven ziet, dan is het volstrekt duidelijk dat we de lockdown in deze vorm niet nog vier maanden volhouden. We moeten ons dus op weg naar de eindstreep, op weg naar het moment dat we gaan leven mét het virus, steeds blijven afvragen: wat kan er nu al, op een veilige en verantwoorde manier. Onder welke voorwaarden en bij weke stand van de economie kunnen we bepaalde activiteiten weer mogelijk maken.”

Derde golf

Overigens sprak ‘coronaminister’ Hugo de Jonge zijn bezorgdheid uit over de nog altijd toenemende invloed van de besmettelijker ‘Britse coronavariant’. Die heeft inmiddels de heerschappij over Nederland overgenomen van de ‘klassieke’ variant. Volgens De Jonge is het gevaar van een nog hoger oplopende derde coronagolf daarmee allerminst geweken. ,,De vooruitzichten zijn niet goed. Als de slechtste vooruitzichten uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand net zo vol als vorig jaar. Maar óf dat ook gebeurt, hebben we voor een belangrijk deel zelf in de hand. Door ons de komende tijd extra goed aan de maatregelen te houden kunnen we die derde golf verder voor ons uitschuiven en ook lager houden. En als ons dat lukt… áls het lukt om het Reproductiegetal van het virus rond of het liefst onder de 1 te krijgen, en als de ziekenhuizen dus niet verder onder druk komen te staan, dan komen we rond Pasen op een punt dat we een nieuw ‘risico’ durven nemen. Dan durven we het aan om vanaf 31 maart de buitenterrassen van de horeca weer te openen. En daarnaast willen we dan kijken of een verdere openstelling van de detailhandel mogelijk is.”

Overigens, alle geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden verlengd tot en met 30 maart. Zoals ook de Avondklok die een ‘straatverbod’ inhoudt tot woensdagmorgen 31 maart 04:30 uur. Tijdens de verkiezingen gelden enkele uitzonderingen.

Hugo de Jonge over de derde coronagolf: Als de slechtste vooruitzichten uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand net zo vol als vorig jaar.

Andere maatregelen:Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 april

Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart:

Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen:

Zwemles

Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.

Winkelen op afspraak

Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.

Sporten

Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. De gemeente kan in enkele gevallen buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten..

Theorie-examens

Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Inreisverbod verruimd

Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Kleine aanpassingen van maatregelen eerder dan 16 maart

Bezoekregeling verpleeghuizen

Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in.

Reizen

Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt dit verbod niet meer. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart

Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Terrassen

Horecaondernemers mogen dan de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden.

Detailhandel

Er komt dan meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.

Onderwijs

Onder voorwaarden wordt er meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo). Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen.