We moeten door deze heel zure appel heen bijten. Maar er komt een moment dat we corona achter ons laten…

DEN HAAG – Met buiten het Torentje in Den Haag een pover protest van enige tientallen joelende en fluitende demonstranten heeft premier Rutte Nederland in een lockdown-stand gezet. Voorlopig voor een periode van vijf weken, tot en met dinsdag 19 januari, gaat het land bijna volledig op slot en gelden zware maatregelen voor alle geledingen van de samenleving. Uiteindelijk moeten die Nederland virusvrij maken.

Op dinsdag 12 januari wordt de dan bereikte balans opgemaakt tijdens de gebruikelijk geworden persconferentie van Rutte en zijn coronaminister, Hugo de Jonge (VWS).

Veerkracht

De premier noemde in zijn tweede coronatoespraak dit jaar de nu afgekondigde maatregelen ,,ingrijpend en heftig”. Maar hij sprak het vertrouwen uit in de veerkracht waarover de meeste Nederlanders eerder hebben getoond te beschikken. ,,Dát we erdoorheen komen staat voor mij vast”, zei Rutte. ,,Vanwege het vaccin dat eraan komt, maar meer nog vanwege de veerkracht die we eerder dit jaar met elkaar hebben laten zien. Natuurlijk, we zijn allemaal mensen die niet perfect zijn. En we vinden het allemaal moeilijk ons 100 procent altíjd en overal aan de regels te houden. Daar gaat het ook veel over in gesprekken tussen mensen  – online en in de media, en dat snap ik. Maar wat ik ook zie is dat het overgrote deel van de Nederlanders zich heel goed realiseert dat we onszelf en elkaar moeten beschermen door ons gedrag aan te passen. Ik zie ongelooflijk veel mensen die het beste ervan proberen te maken.”

Daartoe rekende Rutte bepaald niet het protestgroepje dat buiten het Torentje met fluitjes, potten en pannen zoveel mogelijk lawaai probeerde te maken om de premier te hinderen bij zijn toespraak. Dat lukte niet, wel hoorden televisiekijkers licht gekrakeel. “De realiteit is ook”, zei Rutte, ,,dat we niet maken hebben met een onschuldige griep, wat sommigen – zoals de demonstranten hierbuiten nog steeds denken – maar met een virus dat iedereen hard kan raken.” Premier Mark Rutte wijst tijdens zijn tv-toespraak naar een groepje demonstranten buiten dat nog altijd gelooft dat het coronavirus een onschuldig griepje is.

In vredestijd

Rutte bracht de beelden van dit voorjaar in herinnering in zijn toespraak, die 20 minuten duurde: ,,We herinneren ons allemaal nog die beelden: Lege snelwegen, lege treinen en bussen, lege kantoren en schoolklassen, lege winkelstraten; daar moeten we helaas naar terug.” Hij zei ook dat Nederland met 17 miljoen inwoners dit jaar iets meemaakt dat ongekend is: ,,Groter is dan we ooit in vredestijd hebben meegemaakt. En toch slaan we ons erdoorheen. We moeten door deze heel zure appel heen bijten, voordat het weer beter wordt. En ja…! Het wordt beter. Er komt een moment dat we corona achter ons laten, dat ons leven weer gewoon wordt. Met heel weinig of geen beperkingen. Dat is niet meteen, het is niet over een week of over een maand… Maar met het vaccin wordt 2021 en van licht aan het einde van de tunnel.”

We maken dit jaar iets mee dat ongekend is. Groter is dan we ooit in vredestijd hebben meegemaakt.

Overzicht van de maatregelen, via rijksoverheid.nl

Met ingang van dinsdag 15 december tenminste tot en met 19 januari:

 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen ouder dan 13 jaar
 • Aantal locaties sluiten:
  • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
  • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
  • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc
  • Dierenparken, pretparken, etc
  • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc
  • Restaurants en café’s
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Dringend advies om thuis te werken
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen
 • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Er zijn uitzonderingen.

 • Op 24, 25 en 26 december mag je thuis 3 mensen van 13 jaar of ouder ontvangen
 • De zorg moet zoveel toegankelijk blijven. Uitvoerders van (para)medische beroepen mogen doorwerken.
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten.
 • Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven
 • Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open.
 • Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk.
 • Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
 • Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.