Aantal corona-infecties is in één week verzevenvoudigd

DEN HAAG – ,,Iedereen heeft de afgelopen week kunnen zien dat er toch een wolk voor de zon is geschoven.” Met sterk oplopende coronacijfers in Nederland, draaide demissionair premier Rutte met deze woorden een klein deel van de vorige maand zo bejubelde versoepelingen terug.

Liever was hij, naar hij zei, met een andere boodschap gekomen, want: ,,Aanscherpen is niet leuk, maar wel noodzakelijk. Op 18 juni, tijdens onze vorige persconferentie, wees alles erop dat we ons konden opmaken voor een mooie zomer. En daar hopen we nog steeds op. Maar mede door de zeer besmettelijke Deltavariant van het virus stijgen de besmettingscijfers momenteel erg hard. Vergeleken met vorige week is er zelfs sprake van een verzevenvoudiging.”

Onvermijdelijk

Bijsturen van de epidemie in Nederland is dan ook onvermijdelijk, zei Rutte in de ingelaste persconferentie. Dat het demissionaire kabinet de huidige forse opleving van het virus over zichzelf en Nederland heeft afgeroepen, sprak hij tegen. Ook coronaminister Hugo de Jonge zei dat het laten vieren van de teugels enkele weken geleden verantwoord was gezien de scherpe daling toen van nieuwe infecties en de snel oplopende aantallen vaccinaties. Het besluit van de versoepelingen was logisch en verantwoord, zei hij. Bovendien werd het gesteund door het Outbreak Management Team van deskundigen, aldus De Jonge.

De huidige aanscherpingen zijn volgens het kabinet nodig om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk jongeren geïnfecteerd raken. Zij zouden met hun besmetting ouderen weer in de gevarenzone kunnen brengen, zei premier Rutte. De nu afgekondigde verscherpingen gelden tot 13 augustus; dán wordt opnieuw gekeken hoe de virustoestand in het land is en of aanpassingen nodig zijn.

Zie ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/nederland-koerst-opnieuw-af-op-code-rood/?fbclid=IwAR18zfsfkcCAHmhSqMPMjw6z8-bfzexR_KdY4mouJI7hwUeWKWHARlrmC1E

Tekst leest verder onder foto. Premier Rutte vrijdagavond tijdens de ingelaste corona-persconferentie. Beeld: YouTube/Facebook/NOS

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

  • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
  • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
  • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

  • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
  • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Houd feestjes klein en beheersbaar

De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.

Lezen van het hele reisadvies belangrijk

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. En kijk niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland. Maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist. Dus bereid u goed voor: zet uw coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. En als u nog niet bent gevaccineerd kunt u zich gratis laten testen voor vertrek.