Blíjven bewegen en geduld hebben blijkt beste aanpak van lage rugpijn

ROTTERDAM – Pijnstillers werken slecht tegen pijn in de onderrug, een van de meest voorkomende kwalen waarmee volwassenen kampen. Dat bevestigen nu onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij hebben alle beschikbare bewijzen daartoe op een rij gezet.

Bovendien roepen ze alle huisartsen in het land op voortaan “twee keer na te denken” voordat zij overgaan tot het voorschrijven van pijnmedicatie bij lagerugpijn. Blíjven bewegen en geduld hebben is volgens dr. Alessandro Chiarotto en prof. dr. Bart Koes van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC de beste aanpak van lage rugpijn. “Temeer daar pijnstillers”, naar zij stellen, “vrijwel nooit werken en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans zelden iets opleveren”.

Hun bevindingen, na het doorlopen van tal van wetenschappelijke studies, hebben zij beschreven in het  wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM). Lagerugpijn gaat meestal vanzelf over. De meeste mensen herstellen binnen één tot twee weken. Bij de groep mensen waarbij de klachten langer duren, is er in het algemeen herstel binnen zes tot twaalf weken.Het is overigens niet duidelijk hoe pijn onder in de rug precies ontstaat, beschrijft thuisarts.nl . Artsen denken dat de spieren, banden en botten onder in de rug tijdelijk niet goed samenwerken.De kans op pijn onder in de rug is groter bij overgewicht, veel stress, een verkeerde zit- en stahouding, zwaar lichamelijk werk, lang autorijden, veel tillen en de rug veel draaien en buigen.

Verslavend

Over het voorschrijfgedrag van artsen en het gebruik van pijnstillers maken de Rotterdamse onderzoekers zich in het bijzonder zorgen. Want ondanks richtlijnen, waarin huisartsen wordt afgeraden pijnstillers als eerste keus bij lagerugpijn te zien, gaan veel patiënten toch met een recept naar huis. Vaak blijkt de dokter niet bestand tegen het aandringen op pijn medicatie door de patiënt. Bij ouderen met lagerugpijn kreeg zelfs 72 procent pijnmedicatie voorgeschreven, bleek uit onderzoek in 2014 van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Een deel van die groep kreeg een opioïde, een zware pijnstiller die erg verslavend is en kan leiden tot ziekenhuisopname. Maar ook met paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac is het oppassen, vindt Chiarotto. “Pijnstillers hebben bijwerkingen en kunnen verslavend zijn. Vaak zijn patiënten met pijnstillers slechter af in plaats van beter.”

Zwemmen

Chiarotto en Koes roepen huisartsen dan ook op om twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven aan patiënten met lagerugpijn. “Bewijs voor de effectiviteit daarvan ontbreekt simpelweg, met name bij chronische rugpijn”, aldus Koes. “Focus in plaats daarvan op voorlichting: vertel dat de pijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat en moedig patiënten aan om te blijven bewegen. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn allemaal goede activiteiten die geen kwaad kunnen en de pijn zelfs kunnen verminderen.”

Pijn in de lage rug is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Naar schatting krijgt 40 procent van de mensen minstens één keer in het leven te maken met lagerugpijn. Het komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar en bij vrouwen. Meestal verdwijnt de pijn na een paar weken, maar af en toe wordt het chronisch. In de meeste gevallen wordt geen oorzaak gevonden en wordt de pijn aspecifiek genoemd.