LUMC biedt vrouwen een soort ‘bed voor onderzoek’ aan
LEIDEN – Het zou een doorbraak kunnen betekenen in het preventieve borstkankeronderzoek bij de vrouw: een pijnloze methode ter vervanging van het letterlijk ‘beklemmende’ mammogram. Een ontwikkeling die door ontelbare vrouwen al jaren vurig wordt gewenst.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek doen met de zogenoemde Mamma CT’ een scanner.
,,Het ziet eruit als een groot bed”, legt radioloog Martin Wasser van het LUMC uit. ,,Het apparaat, want dat is het uiteindelijk toch, bevat een opening waar de te onderzoeken borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen 12 seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst. Je kunt je voorstellen dat dit veel comfortabeler is dan mammografie.”
Samendrukken
Heel veel vrouwen zien op tegen de mammografie, waarbij de borst tussen twee steunplaten wordt gelegd om vervolgens te worden samengedrukt voor de röntgenfoto van het borstweefsel. Het wordt door velen als buitengewoon pijnlijk ervaren, ook al duurt het relatief kort.
Vrouw met kleine borsten: Elke keer is het een worsteling, die echt pijn doet. Telkens ben ik er beroerd van.
Bij alle soorten borsten – groot en klein – kan het pijn doen. Een vrouw met kleine borsten vertelde mij eens: ‘Ik heb vrijwel geen borsten, en met alle geweld moet ik dan dat wat ik niet heb tussen dat plateautje wurmen. Flink trekken aan mijn borsten om toch maar wat vel tussen die platen te krijgen, waardoor ze röntgenfoto’s kunnen maken. Elke keer is het een worsteling, die echt pijn doet. Telkens ben ik er beroerd van.”
Met de nieuwe Mamma CT kunnen, zo beloven de artsen van het Leidse universiteitsziekenhuis, op ,,een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt”, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker. Volgens radiologen is dit een uitkomst voor vrouwen voor wie mammografie te pijnlijk is. Dinsdag 12 oktober is het apparaat in gebruik genomen.
Zoektocht
Volgens radioloog Nora Voormolen was de pijnlijke mammografie er soms de oorzaak van dat vrouwen afzien van het onderzoek. In de zoektocht naar een beter alternatief kwamen LUMC-radiologen uit bij een nieuwe onderzoeksmethode, Mamma CT. ,,We volgden de ontwikkelingen van deze methode in Duitsland al enige tijd.”
Maar dat is lang niet het enige voordeel van het nieuwe apparaat dat nu in Leiden staat. ,,Bij vrouwen met veel en dicht borstweefsel zijn sommige afwijkingen op het (2D)-mammogrambeeld niet goed zichtbaar”, zegt Voormolen. ,,Zij krijgen daarom een MRI-scan, maar ook dit is niet erg comfortabel en het onderzoek duurt lang. Omdat Mamma CT gedetailleerde 3D-beelden kan maken, kunnen we hopelijk deze vrouwen een tijdrovende scan besparen. Wel moet net als bij MRI voor de CT soms contrastmiddel worden toegediend.
Voorstadia
Behalve tumoren kan de nieuwe methode ook voorstadia van tumoren aantonen, de zogenaamde microverkalkingen. Verder biedt het uitkomst voor vrouwen met borstprothesen, deze kunnen door de nieuwe methode namelijk goed afgebeeld worden. ,,Daarnaast is dankzij een nieuwe speciaal ontwikkelde techniek de stralenbelasting niet hoger dan van het mammogram”, vult Wasser aan. Kortom, de Mamma CT biedt veel mogelijkheden en de afbeeldingen bevatten heel veel informatie.