Gezondheidsraad adviseert op Kerstavond kabinet bij keuze van vaccins aan doelgroepen

De Gezondheidsraad heeft vanavond, op Kerstavond, geadviseerd het vaccin tegen Covid-19 van de Duitse ontwikkelaar BioNTech en de Amerikaanse producent Pfizer hoofdzakelijk te gebruiken voor het inenten van ouderen in Nederland. De entstof werkt ‘boven verwachting goed’ bij deze groep, stelt de Raad, ,,temeer daar bij hen de meeste ernstige ziekte en sterfte optreedt” door een uit de hand lopende besmetting met het coronavirus.

De Gezondheidsraad adviseert dit Comirnaty-vaccin daarnaast beperkt in te zetten in voor zorgmedewerkers. Dit schrijft de Raad aan de minister van Volksgezondheid. Het advies komt op de dag dat er 11.555 nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld door het RIVM; een dagcijfer dat hoger ligt dan het cijfer van afgelopen week per dag (11.468).

Markt

Eerder deze week, op 21 december, heeft de Europese Commissie besloten dit allereerste vaccin tegen Covid-19  toe te laten tot de Europese geneesmiddelenmarkt. ‘Coronaminister’ Hugo de Jonge (VWS) heeft toen onmiddellijk de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over de inzet van het vaccin in Nederland. De Raad was daarmee al geruime tijd bezig.

Mensen van 60 jaar en ouder hebben het grootste risico op ernstige ziekte en sterfte door Covid-19. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zo veel mogelijk van dit vaccin te reserveren voor deze groep en de vaccinatie te starten bij de oudsten uit deze groep. Een beperkt deel van het vaccin zou ingezet kunnen worden bij zorgmedewerkers om kwetsbare ouderen te beschermen en continuïteit van zorg te waarborgen.

Virusverspreiding

De commissie denkt dat het vaccin van AstraZeneca, dat in de huidige planning in het eerste kwartaal van 2021 in een grote hoeveelheid wordt verwacht, uitkomst kan bieden voor alle zorgmedewerkers. Het is nog onzeker in hoeverre het BioNTech/Pfizer-vaccin verspreiding van het virus kan voorkomen. Daarom adviseert de raad nog niet in te zetten op een strategie die op terugdringing van verspreiding is gericht. Wel adviseert de raad alvast onderzoek te doen naar de groepen die in een dergelijke strategie het beste gevaccineerd kunnen worden voor het grootste effect.