UPDATE 6 januari - 22:00 uur - De mogelijk 50 procent besmettelijker Britse variant van het coronavirus is inmiddels in Nederland bij ruim vijftig mensen officieel vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dit aantal woensdagavond. Eerder op de dag berichtte de GGD Rotterdam-Rijnmond dat zeker dertig 'Britse' besmettingen zijn te linken aan de Rooms-katholieke basisschool Willibrord in Bergschenhoek (Zuid-Holland).

Utrechtse epidemioloog: Hoe snel de verspreiding gaat, hangt onder meer af van het besmettingsniveau in ons land

UTRECHT – Nederland moet zich er op voorbereiden dat de nieuwe Britse variant van het coronavirus verder terrein gaat winnen. Dat voorspelt de Utrechtse kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

,,Hoe snel dat gaat, hangt onder meer af van het besmettingsniveau in ons land”, stelt zij. ,,Dat is een extra reden om het aantal besmettingen met de huidige lockdown heel ver terug te dringen.”

Mini-college

Bruijning schrijft dit in opnieuw een mini-coronacollege op haar Twitter-account. Zij deed dat juist op de dag dat premier Rutte tijdens het ingelaste coronadebat in de Tweede Kamer liet weten dat de actuele coronacijfers nog veel te hoog zijn en dat verlenging van de lockdown misschien wel aan de orde is. Bruijning geeft in een serie Tweets uitleg over de nieuwe variant, hetgeen zowel leerzaam is als waardoor het onderwijs zich ook kan voorbereiden op de dingen die mogelijk gaan komen.

Tekst leest door onder foto

Epidemioloog dr. Patricia Bruijning – Beeld: UMC Utrecht

Kinderen

Bruijning: ,,De Britse variant van het coronavirus, ook wel bekend onder de naam Variant of Concern (VOC) 202012/01, werd voor het eerst gesignaleerd in het Verenigd Koninkrijk in september 2020 en heeft in de afgelopen maanden daar snel terrein gewonnen. De toename van de nieuwe variant werd als eerste opgemerkt onder nul- tot 19-jarigen. Dit wekte de suggestie dat deze variant mogelijk juist onder kinderen meer besmettelijk is. Biologisch gezien is dat niet zo aannemelijk. Een andere verklaring voor de snelle stijging juist onder kinderen is het feit dat in november, begin december weliswaar een strenge lockdown gold in het Verenigd Koninkrijk, maar de scholen open waren. In Nederland zagen we in die periode onder min of meer vergelijkbare condities het aandeel besmettingen onder kinderen ook toenemen, maar dat kan hier niet worden toegeschreven aan een nieuwe variant van het virus.”

Luchtwegen

Een logischer verklaring voor dit effect is volgens de Utrechtse epidemioloog de combinatie van strenge maatregelen buiten scholen, met relatief nog veel contacten tussen kinderen binnen scholen. ,,Intussen heeft, zoals verwacht, de toename van de nieuwe variant ook in oudere leeftijdsgroepen doorgezet in het Verenigd Koninkrijk. Uit analyses komt consequent naar voren dat de Britse variant zo’n 35 tot 70 procent besmettelijker is, te verklaren doordat 1) mensen gemiddeld hogere virusconcentraties in hun neus hebben, en 2) deze variant van het virus zich iets beter hecht aan de cellen van de luchtwegen, waardoor mogelijk al bij een lagere virusblootstelling infectie optreedt.”

In Zuid-Oost Engeland liep het aandeel corona door de nieuwe variant volgens Patricia Bruijning in amper twee maanden tijd op van minder dan 10 procent tot tegen de 80 procent. ,,Dat maakt de epidemie daar nu moeilijker te beheersen. Reden voor de Britse overheid om gisteren opnieuw een strenge lockdown in te stellen tot half februari. Ook de scholen blijven gesloten. Er zijn (gelukkig) ook regio’s in het Verenigd Koninkrijk waar de opmars tot op heden trager is verlopen. Maar dat het overal toeneemt is evident.”

Besmettelijker variant

Dit alles overziende moeten wij ons erop voorbereiden dat ook in Nederland de nieuwe variant verder terrein gaat winnen, stelt Bruining. ,,Hoe snel dat gaat, hangt onder meer af van het besmettingsniveau. Dat is een extra reden om het aantal besmettingen met de huidige lockdown heel ver terug te dringen. Als we laag zitten, is bron en contact onderzoek efficiënter en houden we het langer laag. Nederlandse scholen kunnen we voorbereiden op de komst van een besmettelijkere variant met extra maatregelen. Dat kan enerzijds door meer in te zetten op spreiding van leerlingen, zoals ik eerder bepleitte. Anderzijds door een uitbreiding van het testbeleid of quarantaineregels.”

De inzet van sneltesten in scholen kan volgens haar helpen om verspreiding onder de radar tegen te gaan, door besmettelijke leerlingen en docenten tijdig te isoleren. Momenteel werken we hard aan een sneltestbeleid voor het voortgezet onderwijs, uitbreiding hiervan naar het primair onderwijs ligt nu voor de hand. Ook het (tijdelijk) uitbreiden van quarantaineregels voor blootgestelde klasgenoten is een optie. Dit heeft uiteraard wel meer consequenties voor het onderwijs, omdat leerlingen en docenten vaker een week thuis moeten blijven.”

En Bruijning besluit met: ,,Het zijn oplossingen om de komende maanden door te komen. Totdat we hopelijk richting voorjaar/zomer de eerste effecten van vaccinatie kunnen verwachten en het weer ons een handje gaat helpen om dit virus echt onder controle te krijgen.”

Lees ook van Patricia Bruijning: https://www.meerovermedisch.nl/article/de-snelle-komst-van-coronavaccins-verklaard-er-zijn-geen-bochten-afgesneden/