UPDATE - Het coronavirus slaat steeds wilder om zich heen: 637 doden en ruim 31.211 geïnfecteerden is de dramatische tussenstand. In één etmaal steeg het dodental met 73 en de vastgestelde infecties met ruim 3.000. Gevreesd wordt dat komende week, mogelijk dit weekeinde al, het getal van duizend doden zal worden benaderd of gehaald. Er zijn 26.357 'verdachte' personen. Het aantal genezen patiënten bedraagt 1542, aldus gegevens van de Chinese overheid.

Critici menen dat onfortuinlijke klokkenluider LI WENLIANG (34) gezondheidskansen misliep omdat hij als opruier werd beschouwd.

WUHAN – De 34-jarige Chinese arts Li Wenliang is nu toch officieel dood verklaard. Hij is bezweken aan een infectie met het nieuwe, steeds meer slachtoffers makende, coronavirus. Eerdere ontkenningen vandaag dat het overlijden van deze eerste melder – ‘de klokkenluider van het nieuwe coronavirus – niet op feiten berustte, zijn in de loop van donderdagavond ingetrokken door het ziekenhuis in Wuhan, waar de jonge medicus stierf.

Eind december meldde de oogarts, die hij was, op Weibo (het Chinese Twitter) dat zeven patiënten in het Wuhan Central Hospital waren opgenomen met een virus dat op SARS leek. In een chatgroep van oud-studiegenoten beschreef Li de symptomen als ‘een eveneens ernstig acuut ademhalingssyndroom, gelijkend op SARS’.

Op sociale media als Twitter verscheen deze protest-cartoon, een eerbetoon aan dokter Li.

Open zenuw

Met deze goedbedoelde melding van een in potentie mogelijk groot aanstaand gezondheidsprobleem, raakte hij een open zenuw in China. Want deze voor China ook traumatische epidemie van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) uit 2002 veroorzaakte eveneens totale ontregeling. Vier dagen nadat zijn melding door derden in een bredere kring werd gedeeld, werd Li Wenliang door de lokale politie van Wuhan ondervraagd. Hij werd daar niet geloofd door zijn ondervragers, onder wie ook vertegenwoordigers van de Communistische Partij van China, en gekapitteld voor het verspreiden van valse informatie en het ‘ernstig verstoren van de sociale orde’. ‘Wat hij had beweerd was niet waar, waren leugen, verzinsels’ werd gezegd. Hij zou gedwongen zijn een verklaring te ondertekenen waarin hij zijn ‘leugens’ zou hebben toegegeven.

Lokale autoriteiten hebben dokter Li in de afgelopen dagen alsnog hun verontschuldigingen aangeboden.

Rond 10 januari begon dokter Li zelf te hoesten, twee dagen later werd het coronavirus bij hem vastgesteld. Het ziekenhuis in Wuhan dat hem opnam ontkende eerder vandaag dat hij zou zijn gestorven en stelde dat er juist alles aan werd gedaan om hem te redden. Critici menen evenwel dat de onfortuinlijke klokkenluider gezondheidskansen heeft misgelopen omdat hij een tijdlang, ten onrechte naar nu wereldwijd blijkt, als een opruier werd beschouwd.  Lokale autoriteiten hebben Li de afgelopen dagen hiervoor alsnog hun verontschuldigingen aangeboden.

Rond 10 januari begon dokter Li zelf te hoesten, twee dagen later werd het coronavirus bij hem vastgesteld.