Land snel weer open, net nu bijna heel Europa ‘donkerrood’ kleurt van de nieuwe besmettingen

DEN HAAG – Het hangslot kan weer van Nederland af! Het werd de laatste tijd steeds roestiger, krakkemikkiger en dus makkelijker open te breken.

Nu vindt ook het Outbreak Management Team (OMT), de schaduwbeleidsmakers achter het kabinet, dat de verankering van het land af moet. Het is niet langer zinvol. En volgens veel burgemeesters ook “niet langer uit te leggen”. Alle onderdelen van de samenleving kunnen volgens het OMT dan ook worden heropend.

Ademhalen

Hoogstens komt er een openstellingsgrens tot 20:00 uur (of mogelijk tot 22:00 uur), waarmee RIVM-directeur en OMT-voorzitter prof, Jaap van Dissel spreekt van een ‘avond-lockdown’. De openstelling zou betekenen dat zowel de horeca als de cultuursector, die nu nog altijd potdicht zijn, dan weer open kunnen en adem kunnen halen. De spanningen in de samenleving verdwijnen dan wellicht weer wat…

Er is nog één maar: het (nieuwe)  kabinet moet over deze nieuwste aanbevelingen van het OMT nog een besluit nemen. Dat gebeurt waarschijnlijk maandag, waarna het resultaat daarvan komende dinsdag bekend wordt gemaakt tijdens de reguliere persconferentie. Maar de geluiden zijn van ‘gematigd optimisme’.

Donkerrood

Ook Ierland heeft sinds zaterdag 06:00 uur bijna alle coronamaatregelen versoepeld. Engeland is de coronamaatregelen eveneens aan het terugdraaien: vanaf volgende week verdwijnen daar de coronapas, de plicht om thuis te werken en de mondkapjesplicht. Dat alles gebeurt juist op het moment dat het waarschuwingsniveau voor bijna heel Europa ‘donkerrood’ kleurt en er niet eerder zoveel nieuwe besmettingen waren. Volgende maand, binnen twee weken van nu, lijkt ook het zwaar door corona getroffen Frankrijk de teugels te willen laten vieren.

Wordt nog aangevuld