Mondzorgverleners willen ‘mondgezonde generatie’ laten opgroeien
UTRECHT – Ouders weten te weinig van de gebitsverzorging van hun kinderen. Dat constateert de beroepsvereniging van Nederlandse tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen, KNMT, vandaag op Wereld Mondgezondheidsdag.
Net iets meer dan een derde van de ouders (36 procent) beseft dat het belangrijk is vanaf het doorbreken van ‘het eerste tandje’ hun kind mee te nemen voor een allereerste bezoek aan de tandarts. Dit zorgwekkende startbeeld spreekt uit een recente peiling onder ruim 1.800 deelnemers.
Prilste begin
De ‘Maatschappij Tandheelkunde’ grijpt deze speciale dag – die Mondgezondheidsdag wereldwijd is – aan om de gebitszorg vanaf het prilste begin nogmaals onder de aandacht te brengen. Immers, het gebit is levenslang de spiegel van onze gezondheid, maar ook de beïnvloedende factor voor de toekomst. Want een ongezonde mond laat zijn ongezonde sporen door het hele lichaam na.
Talloze ziekteprocessen op latere leeftijd vinden hun oorsprong in de staat van het kinder- of (jong-)adolescente gebit waarvoor niet optimaal wordt gezorgd, zo blijkt uit inmiddels talloze wetenschappelijke onderzoeken. Zo is in verscheidene studies aangetoond dat vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) vaak samengaat met hart- en vaatziekten. Bovendien blijkt er een oorzakelijk verband tussen parodontitis en reuma, diabetes, vroeggeboorte en mogelijk zelfs erectieproblemen.
Alzheimer
Ook bij de ziekte van Alzheimer zou het ontstaan ervan in de mond liggen. Dat wil zeggen: stoffen die vrijkomen bij tandvleesontstekingen zouden ertoe (kunnen) leiden dat ontstekingsprocessen in de hersenen op gang brengen die uiteindelijk uitmonden in Alzheimer.
Terug naar de basis: ‘Gaatjes voorkomen bij je kinderen is minder moeilijk dan het lijkt. Zolang je je als ouder aan een paar basisregels houdt. Die zijn nog lang niet bij iedereen bekend’, stelt de KNMT. De peiling (www.allesoverhetgebit.nl/nieuws/nul-gaatjes-voor-je-kind-hoe-doe-je-dat/) is onderdeel van de campagne ‘Een gezonde mond is kinderspel!’, waarmee de beroepsgroep van gebitsverzorgers wil bijdragen aan het laten opgroeien van een mondgezonde generatie. ‘Nu hebben meer dan 2 op de 3 kinderen in Nederland vóór hun 18e verjaardag nog minstens 1 gaatje in hun gebit.’
Gaatjes
Het onderschatten van de risico’s van gaatjes begint volgens tandarts Richard Kohsiek, KNMT-bestuurslid, al vroeg: ,,Veel mensen denken: ach, het maakt niet zoveel uit als een kind gaatjes krijgt, want het is ‘maar’ een kindergebit. Maar als je als kind al niet leert dat je goed voor je gebit moet zorgen, is het onwaarschijnlijk dat hij dat opeens wel gaat doen als hij volwassen is. Afgezien van de pijn en ellende die een kind ervaart van problemen met het gebit.”
Basisregels
Centraal in de campagne staan (onderstaande) zes basisregels voor gezonde tanden en kiezen. Mondzorgverleners geven bekendheid aan deze regels via hun wachtkamer en online. Ook jeugdartsen en voedselbanken werken mee aan de campagne.
- Zorg voor maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag;
- Poets vanaf het doorbreken van de eerste tandjes met fluoridepasta;
- Na het poetsen ’s avonds geen eten of drinken, behalve water;
- Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts;
- Poets 2x per dag 2 minuten;
- Geef geen flesjes (dik)sap of limonade aan kleine kinderen. Water mag altijd!