Amerikaanse overheidsdienst CDC ziet olieachtig vitamine E-acetaat als grote boosdoener...

ATLANTA – Amerikaanse gezondheidsautoriteiten denken een verklaring te hebben gevonden voor de maandenlange hausse aan onverklaarde longziekten in de Verenigde Staten. Tientallen rokers van e-sigaretten stierven in de afgelopen maanden aan ontstekingen van hun longweefsel, terwijl enige duizenden ziek werden en hun volledige longherstel ongewis is.

In alle ziektegevallen betrof het rokers die aan ‘vaping’ deden; dat is het krachtig inademen (of opzuigen) van rook-achtige damp van een elektrische sigaret of een damp-apparaat.

In longmonsters van 29 patiënten is vitamine E-acetaat aangetroffen, dat is een olieachtige substantie die ook wordt gebruikt in zowel de cosmetische industrie (bij huidverzorgingsproducten) als de voedingsindustrie. In dergelijke producten lijkt de stof niet schadelijk te zijn. Onderzoekers van de Amerikaanse overheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) denken nu dat de oliehoudende substantie terecht is gekomen in zogeheten ‘vaping’-vloeistoffen, tijdens illegale productie van dit trendy rookproduct. De substantie zou doelbewust zijn gebruikt, als verdikkingsmiddel.

De ontdekking van vitamine E-acetaat dat zich aan het longweefsel blijkt te hechten, is het eerste directe bewijs van een mogelijk oorzakelijk verband met deze stof en long-gerelateerde verwondingen. Dat stelt de CDC, die zich focust op het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten.

De dienst beschouwt de ontdekking van het tot ontstekingen leidende oliefilmpje aan de binnenzijde van de longen van vaping-slachtoffers als ,,een doorbraak” in het onderzoek naar het ontstaan van deze longziekte. Afgelopen week kwam het aantal slachtoffers (doden en zieken) van dit fatale dampletsel in 49 Amerikaanse staten boven de 2050 uit. Ook in het district van Columbia en op de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn vaping-slachtoffers te betreuren. Al deze gegevens staan in de Morbidity and Mortality Weekly Report van de CDC van vrijdag 8 november (zie bronvermelding).

Dr. Anne Schuchet, hoofd adjunct-directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, in Atlanta, noemt in een bericht van persbureau Reuters vitamine E-acetaat ,,een zeer sterke boosdoener”. De onderzoekers denken dat vitamine E-acetaat wordt gebruikt als versnijdingsmiddel in illegale producten die THC bevatten – het bestanddeel van marihuana dat mensen high maakt.

Toch zei mevrouw Schuchet, in haar telefonische briefing van haar dienst, niet te willen uitsluiten dat er mogelijk nog andere oorzaken zijn van deze ‘epidemie van long-ontstekingen’. ,,Ook andere (chemische) stoffen worden in dit verband nog onderzocht.”

Nederlandse longartsen pleitten begin oktober voor een verbod van e-sigaretten in Nederland. Verschillende ‘zorgwekkende ontwikkelingen’ dragen er volgens de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan bij dat deze  wil overgaan tot ‘een totaalverbod op elektronische sigaretten’, zo meldden zij aan het artsentijdschrift Medisch Contact.

 

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/wr/mm6845e1.htm?s_cid=mm6845e1_w