Kinderen zien handgel-pompjes soms als speelgoed, met alle gevolgen van dien

UTRECHT – Handalcohol in ogen, en kinderen die per ongeluk een slokje van dit ontsmettingsmiddel namen. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht signaleert dat het aantal ‘spatincidenten’ met handdesinfectiemiddelen in het ‘coronajaar’ 2020 fors is toegenomen.

Het NVIC werd uiteindelijk telefonisch geraadpleegd bij 552 blootstellingen van mensen aan handdesinfectiemiddelen, tegenover gemiddeld 107 meldingen per jaar in de voorgaande vijf jaar. Het ‘vergiftigingencentrum’ is de centrale vraagbaak voor huisartsen, medisch specialisten en andere hulpverleners bij acute vergiftigingen.

Mensen gingen thuiswerken, moesten anderhalve meter afstand houden en vaak hun handen schoonmaken met handalcohol’, schrijft het Vergiftigingencentrum, onderdeel van het UMC Utrecht. ‘Dit heeft geleid tot een flinke toename van het aantal meldingen over mensen die per ongeluk spetters in hun ogen kregen en kinderen die per ongeluk een slokje namen van de handalcohol.’

Desastreus

De toename is bijna geheel het gevolg van de corona-uitbraak, en adviezen om je handen intensief te desinfecteren. Bijna overal waar je binnenstapt is sindsdien reinigingsgel of handenalcohol te vinden om de handen te ontsmetten in de strijd tegen het coronavirus. Deze middelen zijn helaas niet zonder gevaar, zeker voor kinderen. ,,Als het in je ogen komt, kan dat desastreus zijn”, waarschuwt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Daar zijn al meerdere jongere kinderen behandeld die de ontsmettingsmiddelen als speelgoed zagen, waarbij het middel in het oog terecht is gekomen. Als ze bijvoorbeeld op een drukknopje voor handgel duwen, kan het via de handen in de ogen komen en soms zelfs direct in het oog. ,,In de desinfectiemiddelen zit erg veel alcohol, vaak meer dan 70 procent. Deze alcohol geeft een chemische verbranding in de ogen”, aldus de oogarts in een publicatie van zijn ziekenhuis. ,,Binnen enkele minuten ontstaat er veel schade aan de ogen door de alcohol, want belangrijke cellen op de oppervlakte van het oog raken onherstelbaar beschadigd.”

Multivitaminen

Ook met het gebruik van multivitaminen-preparaten ging heel wat mis. NVIC: ‘Op internet circuleerden verhalen dat ruime vitamine-inname corona zou kunnen voorkomen, waardoor deze producten extra in huis werden gehaald. Kleine kinderen konden hierdoor vaker per ongeluk snoepen van de kleurige tabletten en capsules. In totaal werd het NVIC in 2020 telefonisch geraadpleegd over 580 blootstellingen van met name kinderen aan multivitaminen- en mineralenpreparaten, tegenover gemiddeld 450 per jaar in de voorgaande vijf jaar. Er werd geen effect gezien op het aantal meldingen over vitamine D.’

Het vergiftigingencentrum geeft 24 uur per dag informatie over de effecten en de behandeling van vergiftigingen bij mens en dier. In Nederland bestaat geen meldingsplicht voor acute vergiftigingen en alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben.

Binnen enkele minuten ontstaat er veel schade aan de ogen door de alcohol, want belangrijke cellen op de oppervlakte van het oog raken onherstelbaar beschadigd.