Albertine: Ik zou er heel ongerust van worden als het nu drie jaar wordt. Christa: Ik ben al twee jaar kankervrij. Borstkankeronderzoek is te belangrijk!
DEN HAAG/BILTHOVEN – Er is boosheid en onbegrip bij veel vrouwen over het besluit van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) om het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek naar borstkanker de komende jaren ‘eens per drie jaar’ te houden. Mogelijk zou deze situatie tot 2028 gaan gelden. Volgens VWS en RIVM zou dit elk jaar aan 55 tot 57 extra vrouwen het leven kosten…
Directe aanleiding voor deze maatregel, ingegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, zou zowel het tekort aan screeningslaboranten zijn waarmee het RIVM sinds enige tijd zegt te kampen om dit bevolkingsonderzoek uit te voeren, als de coronacrisis.
Slag in de lucht
De meeste vrouwen, die reageren, geloven daar weinig van. Zij menen dat dergelijke argumenten er met de haren zijn bijgesleept, en dat de omzetting van twee naar drie jaar puur is ingegeven door bezuinigingen. Een van hen, Jacqueline, reageert zó: ,,Het lijkt steeds meer of VWS niet meer weet waar de V en W voor staan.” Bovendien zeggen andere critici over de extra sterfte: ‘Dit is een volstrekte slag in de lucht.’
Veel vrouwen stellen bovendien dat dit besluit ‘de relatieve zekerheid die zij voelden door de borstkankerscreening’ ondermijnt.
Zoals Albertine. Zij reageert bij meerovermedisch.nl op de vertraging met een jaar, aldus: ,,Ik denk dat het heel slecht is om dat te doen. Er is mij uitgelegd dat 2 jaar ‘veilig’ is in verband met de groei van eventuele kanker. Drie jaar dus niet… In mijn geval is zelfonderzoek lastig omdat ik kleine cystes heb. Zodat ik dus niet meer weet wát ik voel. Ik zou er heel ongerust van worden als het nu drie jaar wordt.” Mariska vindt: ,,Dit zou echt een grote fout zijn. Voor ons als vrouwen, in drie jaar kan er een hoop ellende groeien.”
Net als Monique vindt ook Lieke het besluit ‘een slechte zaak’: ,,Bezuinigingen op preventief kankeronderzoek belast de zorg alleen maar meer in de toekomst. Ik snap dat echt niet… het gaat om mensenlevens.” ,,Op sommige dingen mág je gewoon niet bezuinigen”, schrijft Hetty. En Lieke voegt nog toe: ,,Maar is dit niet het resultaat van de wegbezuinigde zorg, waardoor dus nu overal tekort aan personeel is?”
Al 15 jaar tekort
,,Laboranten vinden ze wel, áls ze er geld in zouden steken”, vermoedt Janneke. Maar een medewerkster van het bevolkingsonderzoek, die graag anoniem wil reageren (haar naam is bij ons bekend), zegt: ,,Ik werk nu 15 jaar bij het bevolkingsonderzoek en bijna de hele periode is er al een tekort. Met soms iets betere periodes. Door, naar mijn idee, slecht bestuur en slechte leidinggevenden van de laboranten, is er onnodig veel personeel weggegaan. Een functiegroep-verhoging, door een rechter beoordeeld als reëel, is niet doorgevoerd door onze raad van bestuur. Hierdoor kunnen wij qua salaris niet concurreren met de ziekenhuizen.”
Verhaal leest door onder foto

Röntgenfoto’s van de borsten worden geanalyseerd. Foto: Alexander Monro Ziekenhuis Bilthoven
2e Kamerlid Corrie van Brenk: Vrouwen hoeven geen extra risico te lopen.
Het 50Plus-Tweede Kamerlid Corrie van Brenk laat Meerovermedisch.nl weten dat zij tijdens het eerstvolgende Vragenuurtje in de Tweede Kamer schriftelijke vragen over deze kwestie gaat stellen. ,,Want”, zo stelt zij, ,,vrouwen hoeven geen extra risico te lopen👎.” En haar afwijzende icoon-duimpje is veelzeggend.
Nederland investeert liever niet in preventie en vroege signalering, analyseert Mirjam. ,,Dit is een van de vormen van verkeerde zuinigheid. Slecht voor de gezondheid van de bevolking, en uiteindelijk ook slecht voor de kosten van de zorg.” Ook Linda spreekt van een slechte wending. ,,Ze weten nu al dat er meer vrouwen met borstkanker rondlopen, omdat de onderzoeken door corona een tijdlang opgeschort zijn.”
,,Gezien het grote aantal borstkankerpatiënten lijkt het me niet handig om er 3 jaar tussen te laten zitten, meent Erna. ,,Het zou mooi zijn om in dat extra jaar, als dat er toch van gaat komen, een manier te vinden om die onderzoeken wat minder pijnlijk te maken.” Daarmee ontlokt ze veel bijval. ,,Het is horror elke keer mijn borsten laten pletten tussen zo’n vreselijk plateautje”, zegt Jantine. En Lisa zegt: ,,Ik heb heel kleine borsten, met nauwelijks voldoende ‘huid’ om ze te laten screenen. Er wordt echt aan m’n borsten getrokken om ze er maar tussen te krijgen. Telkens een martelgang, maar toch…”
Gezegend mens
Christa zegt evenwel ‘zo blij te zijn’ met borstkankeronderzoek, en ze heeft daar duidelijk haar redenen voor. ,,Tijdens mijn eerste onderzoek ben ik er gelijk uitgepikt. Kan nu zeggen dat ik een gezegend mens ben. Al twee jaar kankervrij. Borstkankeronderzoek is te belangrijk!”
Petra dringt zelfs aan op onderzoek vanaf de leeftijd van 25 jaar: ,,Borstkanker komt helaas veel voor ook bij jonge vrouwen. Ik vind dat borstonderzoek zelfs eerder moet. En zeker niet bezuinigen op dit belangrijke onderzoek.” Froukje is het volkomen met haar eens: ,,Juist eerder beginnen met preventief onderzoek!”, bepleit zij.
En Monique zegt het zo: ,,Volgens mij is preventie nog altijd een hele goede manier om de kosten in de gezondheidszorg te drukken, daarbij is borstkanker heel ingrijpend. Sowieso kost het patiënten al gauw vijf jaar als ze een hormoonkuur moeten doen. Het legt een druk op je vrouw-zijn, op je relatie en terugkeren op de werkplek is niet zo eenvoudig. Door de oproeptijd met een jaar te verlengen breng je naar mijn inzicht vroege opsporing en een betere genezingskans in gevaar. Kortom een hele foute bezuiniging.”
Dat vindt niet iedereen. Er zijn ook reacties van vrouwen die uiterst kritisch staan tegenover het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. ,,Of het veel levens redt is discutabel, maar patiënten voelen zich gered en artsen voelen zich redders.” Dergelijke geluiden zijn ook te vinden op de Facebook-pagina van de Borstkankervereniging Nederland. Daar wordt door sommige critici gewezen op de grote verschillen die klinken in het aantal vrouwenlevens dat wordt gespaard door het onderzoek. ,,Sommige deskundigen spreken van 1.450 geredde levens per jaar, het RIVM hanteert het cijfer 850.”
Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/borstkankerscreening-naar-eens-per-3-jaar/