UPDATE - De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben de bevolking vandaag met klem opgeroepen zich vanaf nú zeer strikt aan de coronaregels te houden. De oproep volgt na het bekend worden van het plotseling weer snel oplopende aantal infecties. 'Het is de hoogste tijd voor actie', zei de directeur van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Experts zijn bang dat de uitbraak volkomen uit de hand gaat lopen als er niet snel iets gebeurt. De nieuwe gevallen doen zich voor in de provincies Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen. De stijging tekent zich nog niet af in de ziekenhuizen. Ook in Frankrijk vlamt het virus weer op. Er zijn daar zeker 400 tot 500 lokale uitbraken.

Viroloog Marc van Ranst (KU Leuven): Dit is niet het moment om verlof te nemen, beste regeringen

UPDATE – BRUSSEL – In België wint de corona-epidemie sinds 12 dagen flink aan kracht. Dat blijkt uit de dagcijfers van het Vlaamse wetenschappelijk instituut Sciensano. Daarmee staat de epidemie in Nederland, waar de cijfers al een tijdlang laag zijn, weer onder druk.

Het aantal nieuwe coronainfecties steeg in België in de week van 9 tot en met 15 juli met maar liefst 61 procent, vergeleken met twee weken eerder. Per etmaal registreerde Sciensano 143 nieuwe infecties, dat is duizend besmettingen met het coronavirus. De week daarvoor ging het om 89 besmettingen. De nieuwe coronacijfers leiden tot onrust in België. Bijna 64.000 infecties zijn nu vastgesteld.

Reproductiegetal

Volgens de Belgische viroloog dr. Marc van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven is het reproductiegetal gestegen tot 1,4 à 1,5. ,,Dat is behoorlijk veel”, zei hij in de krant Het Laatste Nieuws. ,,Het betekent dat de epidemie aan kracht wint, dan gaat het heel snel.”

Van Ranst, die vanwege zijn ‘negatieve schets van de corona-situatie in België zelfs openlijk met de dood is bedreigd, houdt zich evenwel bij de feiten van de epidemie: ,,We hebben een kans, een week denk ik, om dit terug te kunnen draaien. Wanneer we die kans niet grijpen, dan vrees ik dat we vertrokken zijn voor een doorgedreven stijging”, aldus Van Ranst. ,,We moeten strikt de regels naleven, zodat de cijfers zo snel mogelijk stabiliseren.” Aldus hln.be  Van Ranst benadrukt op het internet dat meer moet worden gedaan om sommige groepen in de Belgische samenleving te bereiken met communicatie over de corona-maatregelen.

Opstoten

Van Ranst is bij velen niet geliefd omdat hij zegt wat hij meent en nodig acht. Op zijn Twitter-account krijgen ook de regeringen van het land er van langs. ,,Covid-19-opstoten (in het Nederlands: uitbraken) in 58 gemeenten. Meer dan dubbel zoveel opstoten dan 4 dagen geleden. Dit is niet het moment om verlof te nemen, beste regeringen. Er moet gere(a)geerd worden!”