Nederlandse Influenza Stichting: Sommige mensen zijn diepgeworteld angstig voor allerlei ernstige bijwerkingen van de griepprik of andere vaccinaties.

AMERSFOORT –  De Nederlandse Influenza Stichting (NIS) wil weten waarom mensen zich wel of niet willen laten vaccineren tegen uiteenlopende infectieziekten. De weerzin tegen inentingen in het algemeen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daarom start de stichting een onderzoek onder de Nederlandse bevolking.

De peiling, de Nationale Vaccinatie Test, wordt uitgevoerd door de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam (dat samen met het Academisch Medisch Centrum/AMC het Amsterdam UMC vormt). Mede-initiatiefnemer van de schriftelijke enquête is griepexpert dr Ted van Essen, voorzitter van de NIS, vaste tv-huisarts van Omroep MAX én columnist bij deze gezondheidswebsite MeeroverMedisch.nl .

Antivaxxers

De laatste jaren bestond er veel weerstand tegen vaccintoedieningen, zoals tegen de HPV-prik tegen het Humaan Papilloma Virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Vanuit een sterke lobby die de vaccinatie in een uiterst verdacht licht zette, groeide de aversie tegen dergelijke inentingen die (volgens de voorstanders) nu juist bedoeld zijn om mensen te beschermen tegen het optreden van soms kwaadaardig uitpakkende besmettingen. Dat nu wordt door een omvangrijke beweging van ‘antivaxxers’ sterk betwijfeld. 

Tekst leest door onder fotoFoto: Pixabay

Waarom dit onderzoek? Ted van Essen, voorstander van vaccinatie: ,,Deze meningspeiling is een poging om die bezwaren objectief in kaart te brengen. Evenals te vernemen waarom de meeste mensen zich wél goed voelen met de hun aangeboden vaccinaties. Je hoort inderdaad regelmatig dat sommige mensen diepgeworteld angstig zijn voor allerlei ernstige bijwerkingen van de griepprik of andere vaccinnaties. Zo bestaat er de angst om van een vaccinatie autistisch te worden. Ook het krijgen van vormen van kanker na een vaccinprik is zo’n veelgehoorde tegenwerping om een inenting te weigeren. Of mensen denken dat hun eigen immuunsysteem achteruit gaat na een inenting. Ook is er de vrees dat wie nu de griepprik krijgt en later de corona-vaccinatie, met twee prikken over-gevaccineerd is.”

Hangijzers

Drie vooraanstaande wetenschappers die aan de analyse van de peiling meewerken – en de objectiviteit dienen veilig te stellen – zijn cardioloog Leonard Hofstra, viroloog Eric van Gorp en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. ,,Wij hopen er achter te komen welke de grootste hangijzers zijn in de mening van de Nederlanders”, zegt Van Essen die leiding aan het onderzoek geeft.

Een invloedrijke kracht achter de tegenstanders van vaccinatie is de Stichting Vaccinvrij. Een van de bezwaren bij het vaccineren van bijvoorbeeld kinderen, verwoordt de stichting op haar website aldus: ‘Autoriteiten zeggen: er worden antilichamen aangemaakt, en daardoor is het kind beschermd tegen de ziekte. Andere bronnen zeggen: de natuurlijke ontwikkeling van het immuunsysteem wordt door vaccins verstoord. Dat kan volgens onafhankelijke wetenschappers leiden tot auto-immuunziekten, allergische aandoeningen, astma, voedselintoleranties, en andere chronische aandoeningen van het immuunsysteem. Vaccins worden ook in verband gebracht met aandoeningen van het zenuwstelsel.’

Aardige inkomstenpost

De voor- en tegenstanders botsen dikwijls hard op elkaar. Ook zijn er mensen die de werkzaamheid van bijvoorbeeld de jaarlijkse griepprik in twijfel en in discrediet brengen en menen dat dit een aardige jaarlijkse inkomstenpost is voor de farmaceutische industrie en de huisartsen.

Lezers van MeeroverMedisch kunnen meedoen aan het onderzoek door de vragenlijst in te vullen. Ook wanneer u tegen vaccinaties bent wordt gevraagd om mee te doen. Hier is de link naar het onderzoek: https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_cvYyAzM5CZCKQfP

  • Volgende week woensdag 21 oktober zal tijdens de tweede Nationale Griepprikdag in een online symposium met onder meer Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie van het Erasmus MC en Margot Carpay van het RIVM de eerste bevindingen over de opkomst voor de griepprik in deze coronatijd te zien zijn. Ook zal er toelichting zijn om de griepprik voor het eerst te combineren met de pneumokokken vaccinatie voor ouderen van 73 tot en met 79 jaar.