NEDERLAND IN NOOD - UPDATE 23-11 - De anderhalve meter afstand tot de ander is terug van nauwelijks weggeweest. Het kabinet heeft dinsdagavond ijlings tot herinvoering van deze afstandsregel besloten omdat de coronabesmettingen in Nederland in een razend tempo aan het toenemen zijn. Nederland verkeert in nood. De regel geldt vanaf vandaag woensdag 24 november, en is geen ‘advies’ meer zoals tijdens de corona-persconferentie ruim een week geleden nog het voornemen was. Dat betekent dat sprake is van een wettelijke maatregel, waarbij overtreding tot een boete van 95 euro kan leiden. De regel geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Andere maatregelen zijn snel te verwachten.

Illustratie Pixabay

DEN HAAG – Een werkelijk strenge lockdown in Nederland, niet de lichte versie waarvan nu sprake is, lijkt onafwendbaar. Zoveel maken de ruim 147.000 nieuwe corona-infecties van de afgelopen week wel duidelijk. Althans, wanneer het niet snel tot een kentering in de dagelijks oplopende viruscijfers komt’, is dát het perspectief voor de naderende weken en maanden.

Het Outbreak Management Team (OMT) stelt in haar jongste advies aan het demissionaire kabinet, maandagavond laat uitgegeven, met hoofdletters: ,,Naleving van de bestaande regels is DE ENIGE WIJZE om deze winterperiode een nieuwe lockdown te voorkomen.” Opvolgen van de uitgevaardigde regels en gegeven adviezen werkt beter in het verminderen van het aantal contacten – en daarmee besmettingen – dan nieuwe maatregelen, zo schrijft het OMT dat nog eens het belang benadrukt van testen bij (verkoudheids)klachten, het dragen van mondkapjes en afstand houden tot anderen.

Hoogste aantal

Ook vandaag is het besmettingscijfer weer beangstigend hoog: 23.066 nieuwe infecties (het op een na hoogste dagcijfer in de viruscrisis), plus 2.430 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 470 in een zeer zorgwekkende toestand op de intensive care. Hun aanwezigheid dringt de zorg voor andere hulpbehoevende patiënten in het nauw.

Niemand die het wil, niemand die een nieuwe afsluiting van het land wil, inclusief het demissionaire kabinet. Toch lijkt het de enige manier om van het coronavirus af te komen. Want anders glijden we met dezelfde snelheid golf 5, 6 en 7 in…

Omslag moet

Ook de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, waarschuwde er afgelopen zondag voor dat Nederland met rasse schreden afglijdt naar een winterlockdown. In het tv-programma Buitenhof op zondagmiddag zei hij: ,,Als er fundamenteel niets verandert in combinatie met een echte daling van het aantal besmettingen, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren.” Ook andere deskundigen vinden dat nog deze week die omslag zichtbaar moet worden, anders gaat het mis met de epidemie.

Demissionair premier Rutte deed maandag voor de zoveelste keer een dringend beroep op de niet-gevaccineerde Nederlanders om de basisregels voor corona op te volgen en zo de besmettingscijfers omlaag te brengen. Als dat in de komende dagen niet gaat lukken dan komt het kabinet nog vóór 3 december met aanvullende maatregels die in zwaarte voor iedereen merkbaar zullen zijn.