UPDATE zondag 31 januari- 17:00 uur - Onderwijsbond CNV heeft serieuze twijfels over het weer veilig kunnen heropenen van de basisscholen. De bond wil in principe niets liever dan dat, maar stelt: 'Er moeten eerst verscherpte maatregelen komen voordat basisscholen weer heropenen', zegt CNV Onderwijs in een reactie tegen Algemeen Dagblad-online op het zaterdag uitgelekte OMT-advies. Daarin staat dat basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open kunnen. Voordat dit gebeurt moeten leerkrachten beter getest en beschermd worden. Ook moeten er afspraken komen over vervroegde vaccinaties, vindt CNV. ,,Zo niet, dan voorzien we een chaos door lokale uitbraken waar niemand bij gebaat is', aldus voorzitter Daniëlle Woestenberg tegen het AD.

CNV Onderwijs: Er moeten eerst verscherpte maatregelen komen voordat basisscholen weer heropenen. Zo niet, dan chaos door lokale uitbraken waar niemand bij gebaat is.

DEN HAAG – Het basisonderwijs gaat weer van start: vanaf maandag 8 februari. Dat bevestigde minister Arie Slob (Onderwijs) na afloop van het Catshuis-overleg dat de hele zondagmiddag duurde.  Zaterdag al meldde het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert bij de corona-epidemie in Nederland, dat zowel de basisscholen als de kinderopvang weer veilig open kunnen.

De onderwijsminister zei tegenover verslaggevers dat jonge kinderen ,,zeker ook ziek kunnen worden. Alleen dragen ze weinig bij aan verspreiding en hun klachten zijn vaak mild.” Het kabinet neemt dus het risico en weegt de schade aan de achterstand in onderwijs af tegen een x-aantal ziektegevallen.

Wat nu precies onder ‘veilig’ wordt verstaan, welke maatregelen nodig zijn gezien de huidige snelle opmars van onder meer de Britse corona-virusvariant en andere mutaties van het virus, is nog altijd volstrekt onduidelijk. Daarover worden de komende dagen nadere mededelingen verwacht. De onderwijs CNV is allerminst te spreken over deze opstelling.

Raar

Vrijdag lieten zowel premier Mark Rutte als ook CDA-leider en demissionair minister van Financiën, Wobke Hoekstra, doorschemeren dat wordt gestreefd naar heropening van het basisonderwijs per 8 februari. Hoekstra zei dat het ,,raar moest lopen” wilde de heropening niet snel een feit zijn. Verschillende bewindslieden vinden dat langzamerhand de schade voor de kinderen, door het uitblijven van klassikaal onderwijs, te groot wordt. Hoekstra en Rutte behoren hiertoe.

In handen

Het OMT-advies, dat naar verluidt bij verschillende leden van het OMT (wonderlijk genoeg) nog niet bekend is, is rechtstreeks naar de nationale Staatsomroep, de NOS, gelekt. De spreekbuis van belanghebbende ambtenaren en politici meldde vanmiddag dat zij het OMT-advies ,,in handen” heeft.

Premier Rutte zei vrijdag dat het dichtblijven van het primair onderwijs, ook wat hem betreft, ,,het meeste pijn doet”. Maar hij zei toen nog niet vooruit te willen lopen op mogelijk nieuwe informatie die de komende dagen verwacht werd.

Ruimte gewenst

Het OMT meldt in z’n advies dat er een zeker risico bestaat dat de heropening van het primair onderwijs en de kinderopvang gevolgen zal hebben voor  het aantal ziekenhuis- en IC-opnamen. De meerderheid van het OMT is vóór openstelling van de basisscholen, er zijn ook OMT-leden die tegen zijn. Maar bijna iedereen vindt dat ,,ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling”.