Uitstel bleek onvermijdelijk, de sportwereld had zich eigenlijk al met de gedachte van ‘verplaatsen naar een later tijdstip’ verzoend

TOKIO – De Olympische Zomerspelen worden uitgesteld naar 2021, vanwege de agressieve pandemie met het coronavirus die zich aan het versnellen is. Japan heeft hierover een akkoord bereikt met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het besluit valt op een moment dat de World Health Organization (WHO) van een ‘versnelling van de pandemie’ spreekt. Het aantal infecties wereldwijd stevent in snel tempo op de 300.000 af. WHO: ,,Het duurde vanaf de eerste besmetting 67 dagen voordat 100.000 corona-infecties werden bereikt, elf dagen voor de 200.000 en nu slechts vier dagen tot aan de 300.000…”

Olympische vlam

De beslissing om de Spelen enige maanden of zelfs langer uit te stellen, kwam na maanden van interne discussie binnen het IOC en steeds sterker wordende druk van landen en atleten over de hele wereld. De situatie werd onverantwoord gevonden. Ook de Japanse premier Abe had al eerder geopperd de Spelen, waar heel Japan naartoe had geleefd en ook klaar voor is, uit te stellen. De Spelen zouden plaatsvinden van 24 juli tot en met 9 augustus. Zelfs de Olympische vlam was al, met tal van ceremonies omgeven, naar Tokio onderweg.

Steeds meer landen kwamen en zijn in de greep van het coronavirus. Dat zal nog maanden duren. Veel regeringen hadden al aangekondigd dat zij hun atleten niet naar Japan zouden laten reizen. Canada zei de Spelen af te blazen en zijn atleten ervan weg te houden, ook Australië, Polen en Zwitserland spraken een ‘boycot’ uit. Bovendien had een groot deel van de Olympische wereld zich al verzoend met de gedachte dat de Spelen dit jaar zouden worden uitgesteld, net zoals veel andere grote evenementen. Maar nu is eindelijk het slotwoord gevallen.

Sportarts

De Japanse sportarts Kiyonori Tomiwa zegt in een reactie aan arts-journalist Jos Benders het een goede ontwikkeling te vinden dat uiteindelijk nu is besloten tot uitstel van de Spelen. ,,Ik denk dat bijna alle atleten uit de rest van de wereld onder deze omstandigheden niet naar Japan willen komen, ook al is misschien het virus in de maand juli onder controle.” Hij voegt eraan toe dat de situatie met het coronavirus in Japan op dit moment nog niet zo ernstig is als in sommige andere landen. Tomiwa is orthopedisch chirurg en was net als veel van zijn medische collegae klaar om sportteams tijdens de Spelen medisch te begeleiden. Net als veel Japanners betreurt hij het natuurlijk dat de Spelen niet doorgaan, maar voegt er vastberaden aan toe dat de strijd tegen de pandemie vóórgaat: ‘We mogen het gevecht tegen Covid-19 niet opgeven – Olympic Tokyo komt er uiteindelijk!!!’

Foto van Facebook.De Japanse orthopedisch chirurg Kiyonori Tomiwa in actie tijdens zijn werk als sportarts van een Japanse wielerploeg.