UPDATE 16 mei, 14:00 uur - Inmiddels is ruim 60 procent van de Japanners tegen het laten doorgaan van de Olympisch Spelen, vanaf 23 juli. Dat blijkt uit een gloednieuwe peiling van het Japanse persbureau Kyodo. Een minderheid van 25 procent is niet tegen de Spelen, maar wil wel dat de sportevenementen zónder publiek worden gehouden. Twaalf procent wil een beperkt aantal bezoekers. Buitenlandse toeschouwers zijn sowieso al niet welkom. De opiniepeiling zet zowel het Internationaal Olympisch Comité als de eigen regering onder toenemende druk. Als de draagkracht wegvalt, en dat is aan het gebeuren, kunnen beide instanties niet ijzerenheinig de Spelen laten doorgaan. ** Overigens heeft Noord-Korea vandaag laten weten - 'vanwege de pandemie' - af te zien van deelname aan het WK Voetbal in 2022 in Quatar.

Amerikaanse atletiekteam ziet af van trainingskamp in Japan

TOKYO – De Olympische Zomerspelen in Japan wankelen opnieuw door het coronavirus. ‘Het gaat er werkelijk om spannen of ze zullen doorgaan’, zeggen ingewijden. De grote vraag is of het Internationaal Olympisch Comité zich gevoelig zal tonen voor de snel toenemende roep in de wereld om de Spelen opnieuw uit te stellen, net als in 2020, of dat het IOC de XXXIIe Olympiade toch doorzet.

Feit is dat het Land van de Rijzende Zon het virus gewoonweg niet onder controle krijgt. Althans niet op tijd voor de openingsdatum van de Spelen, vrijdag 23 juli (tot en met zondag 8 augustus). Het aantal infecties neemt per dag hand over hand toe. In enkele regio’s is dezer dagen zelfs de noodtoestand afgekondigd. Het gaat om Hiroshima, Okayama en het eiland Hoikkadoi. Daar zouden op de laatste twee dagen de Olympische marathons plaatsvinden. Totaal zou de noodtoestand vanwege corona nu zijn afgekondigd in acht delen van Japan, zogeheten prefecturen.

Situatie heikel

De nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga heeft bevestigd dat de situatie heikel is en dat de besmettingen in de genoemde regio’s snel oplopen. Maar hij en zijn regering blijven tot op dit moment volhouden dat de Spelen eind juli veilig gehouden kunnen worden. Ze staan nog achter de belofte van het kabinet van eind maart. Op dit moment is, naar verluidt, slechts één procent van de Japanners gevaccineerd.

Uit diverse opiniepeilingen blijkt dat een duidelijke meerderheid van de Japanse bevolking tegen de Spelen (ook) op dit moment is, juist vanwege het allesbehalve ingeperkte virusgevaar. Een peiling van deze week spreekt zelfs over 80 procent tegenstanders onder de Japanners.

Actiegroep

Afgelopen vrijdag werden door de actiegroep ‘Stop Tokyo Olympics’ bijna 352.000 handtekeningen ingediend tegen de Spelen. De indieners van de petitie, die hiertoe werd ondertekend, vinden dat de Zomerspelen ‘niet onder goede omstandigheden in het land gehouden kunnen worden’. Bovendien vrezen zij dat de gezondheidsdiensten overbelast zullen raken, omdat het doorgaan van de Olympische Spelen tot een rampzalige toename van het aantal infecties en veel (ernstig) zieken zal leiden. Japan zou, met zoveel internationale atleten, een nieuwe brandhaar in de wereld worden die de pandemie extra zuurstof geeft.

Volgens Kenji Utsunomiya, een gepensioneerde advocaat die in het verleden meermalen politiek aspiraties had om gouverneur te worden, is het onverantwoord om de Spelen te laten doorgaan. Hij vindt dat Tokyo, waar een groot deel van de sportevenementen gepland is, moet aandringen op uitstel bij het IOC. ‘Wat is belangrijker: levens ín stand houden of meedoen aan de Spelen?’, zo zei hij. Ook de burgemeester van Osaka drong eerder al aan op afgelasting van de Tokyo Olympics wegens het oprukkende coronavirus. Hij pleitte voor uitstel naar 2024.

40 dorpen

Terwijl de Olympische vlam heel langzaam onderweg is naar de Japanse hoofdstad, hebben besturen van ruim veertig dorpen en steden besloten niet mee te willen werken aan bijvoorbeeld het onderbrengen van de atleten. Geen probleem voor het Amerikaanse atletiekteam; dat maakte bekend dat het afziet van het geplande trainingskamp in Japan. Volgens de Vlaamse VRT/Sporza is ook een bezoek van IOC-voorzitter Thomas Bach uitgesteld en hebben Japanse bedrijven zoals Toyota en atleten zoals Naomi Osaka in de voorbije dagen ‘de wenselijkheid van de Spelen’ aan de orde gesteld.

Beeld van het stadsdeel Shinjuku in Tokyo. Foto Pixabay