RIVM: Nu al twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden in Nederland.

BILTHOVEN – Met de toename, op dit moment, van het aantal besmettingen door de ‘Britse variant’ lijkt de derde coronagolf in Nederland nu te zijn begonnen. Dat valt af te leiden uit een zojuist verschenen weekoverzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

Maar eigenlijk is sprake van twee aparte corona-epidemieën, stelt RIVM onomwonden. ,,Een epidemie met de al in Nederland aanwezige varianten, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt. Met de opmars van deze variant hebben we te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden in Nederland.”

Toename

Niet alleen maakt de opmars van de Britse virusstam de situatie in Nederland gecompliceerder, het ene virus verdringt het andere. Maar het betekent ook dat de langzame teruggang van het aantal infecties met het ‘oorspronkelijke’ coronavirus wordt omgebogen naar een toename van corona in Nederland. Vandaag tot 10:00 uur bedroeg, aldus het RIVM, net iets minder dan 4.000 nieuwe positieve besmettingen.

,,Door meer besmettingen met de ‘nieuwe’ variant zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens op termijn weer hoger worden”, sombert het RIVM. ,,Dat zou betekenen dat de druk op de zorg weer fors zal toenemen in plaats van afnemen. Om deze reden zijn afgelopen weekend aanvullende maatregelen ingevoerd. Het effect van deze maatregelen op het aantal nieuwe besmettingen, zal naar verwachting pas over ruim een week zichtbaar zijn in de meldingen en nog later op de aantallen ziekenhuisopnamen.”

Zuid-Afrikaans

Een andere zorgwekkende variant, de Zuid-Afrikaanse mutant van het coronavirus, is volgens het RIVM intussen 14 keer in Nederland aangetroffen. ,,De meeste van deze 14 personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika.” Volgens een mededeling van de GGD Zuid-Holland Zuid is deze variant een aantal keren aangetroffen in een groep van uiteindelijk 18 personen in Gorinchem. De bron zou een praktijk voor fysiotherapie zijn. Niet alle achttien hadden de Zuid-Afrikaanse mutant.

Beeld: Pixabay