De internationale crisis rond het coronavirus leidt in Nederland nu al tot 18 besmettingen

ROTTERDAM/GORINCHEM – Het coronavirus blijkt tot nu toe 18 Nederlanders te hebben besmet. Dat meldt het RIVM. Tot en met gisteren werd uitgegaan van totaal tien geïnfecteerde Nederlanders, in amper 72 uur. Vandaag werd de diagnose duidelijk van nog eens acht patiënten. De nieuwe patiënten zijn allemaal in quarantaine geplaatst.

Het RIVM stelt dat bijna alle nieuwe personen bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld zijn mensen die onlangs in Noord-Italië waren, of zijn gezinscontacten van een eerdere patiënt. Als de bron van de besmetting van de patiënt nog onbekend is, wordt dat uitgezocht.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam maakte eerder vandaag bekend uit voorzorg tijdelijk geen nieuwe patiënten op te nemen op de afdeling Intensive Care (IC). Het is daarmee het tweede Nederlandse ziekenhuis dat een tijdelijke patiëntenstop doorvoert vanwege een niet opgemerkte corona-patiënt. Het ziekenhuis wacht voor de definitieve diagnose op de uitslag van de tweede test.

De betreffende patiënt verbleef van 22 februari tot en met 29 februari op de IC en is pas afgelopen zaterdag overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Volgens het RIVM-protocol was er ook nu geen aanleiding om deze patiënt te testen. De overige patiëntenzorg gaat vooralsnog door. De patiënten op de afdeling Intensive Care en hun familie zijn ingelicht.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem maakte gisteren bekend voor onbepaalde tijd dicht te gaan. Het ziekenhuis heeft een tijdelijke stop ingesteld voor zowel de opname van nieuwe patiënten als de komst van bezoekers en leveranciers. Het ziekenhuis is letterlijk op slot, een verregaande maatregel die duidt op een medische noodsituatie. Minister Bruno Bruin (Medische zorg) bevestigde dit nieuws gistermiddag tijdens een persconferentie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.Tijdelijke patiëntenstop in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Foto: Wikipedia

Luchtwegklachten

Oorzaak van deze volstrekt unieke situatie was het verblijf daar van een patiënte van middelbare leeftijd uit Altena, Noord-Brabant. De vrouw lag al een week op de afdeling intensive care (IC) van het ziekenhuis met ernstige luchtwegklachten. Naar verluidt lag zij daar van 21 tot 28 februari op de IC. Pas gisteren bleek uit een test in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarnaartoe zij was overgeplaatst, dat zij geïnfecteerd was met het coronavirus. Dat was steeds niet duidelijk geweest tijdens haar opname in het Beatrix Ziekenhuis. Tot gisteren… Het ziekenhuis zegt dat er geen directe aanleiding was om de patiënte op corona te testen. De vrouw blijkt niet in een risicogebied te zijn geweest. Toch moet de besmetting ‘ergens…’ – gebeurd zijn, zonder dat zij het besefte, en ook zonder dat ‘de bron’ het doorhad.

Het ziekenhuis zegt dat er geen directe aanleiding was om de patiënte op corona te testen.

Volgens het RIVM wordt in het Gorinchemse ziekenhuis op dit moment  een ‘contactonderzoek’ gehouden. Dit betekent dat wordt gekeken welke artsen, verpleegkundigen en ander verzorgend personeel – maar ook medepatiënten en bezoekers – in direct contact hebben gestaan  met deze mevrouw. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft gezegd dat ,,mensen die nu binnen zijn ook binnen moeten blijven. Medewerkers worden nog wel toegelaten, ander bezoek niet.” Het ziekenhuis schrijft in een gisteren rondgestuurd intern bericht dat medewerkers die op de betreffende intensivecareafdeling zijn geweest terwijl de patiënt daar verbleef, en die ziekteverschijnselen vertonen, zichzelf moeten afzonderen en hun leidinggevenden op de hoogte moeten stellen om getest te kunnen worden op het coronavirus.

Nederland eindigde gisteren de dag met zeven coronapatienten op de teller sinds afgelopen donderdag. Er zijn er in 24 uur nu drie bijgekomen, waarmee het er nu tien zijn. Het gaat om drie patiënten in Amsterdam (de AMC-medewerkster, evenals haar man en jongste dochter), drie leden van een gezin uit Loon op Zand (een 56-jarige coronapatiënt, zijn vrouw en dochter), een vrouw uit Tilburg, de patiënte in Gorinchem/Rotterdam, een 23-jarige vrouw uit Delft en een man van middelbare leeftijd uit Coevorden (Drenthe), die drie dagen in Tilburg carnaval vierde. De twee laatstgenoemde patiënten zijn beide in thuisisolatie. 

Premier Mark Rutte leeft mee met de slachtoffers van de corona-uitbraak in Nederland. Op Twitter schrijft hij: ,,Beatrixziekenhuis Gorinchem uit voorzorg tijdelijk ‘bevroren’; nu 10 coronabesmettingen in ons land. Nederland leeft mee met iedereen die dit raakt. Sprak Jaap van Dissel van RIVM, heb hem gecomplimenteerd zijn goede werk en dat van alle betrokkenen – hun adviezen volgen we.”

Ander coronanieuws van vandaag

  • In Groot-Brittannië zijn 12 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dit is bevestigd door Britse gezondheidsautoriteiten. Daarmee komt het totaal infecties op 35.
  • In Parijs gaat het Louvre tijdelijk dicht. Het personeel zelf, en niet de Franse regering, heeft hiertoe besloten. Dit uit vrees voor infectie met het coronavirus.
  • In Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, gaan 45 Nederlanders in quarantaine. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt via de NOS. ,,De Nederlanders zijn verspreid over drie hotels. De Nederlandse ambassade in Abu Dhabi probeert contact met ze te leggen. Met ‘een handvol’ is dat gelukt.”
  • Iran heeft nu 54 sterfgevallen en bijna duizend (978) bevestigde infecties. Iran is na China het land met het grootste aantal doden door de coronaziekte Covid19.
  • Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en sindsdien klachten hebben om thuis te blijven. Worden de klachten erger, neem dan telefonisch contact op met de huisarts. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. En: Mensen die huisgenoten zijn van bevestigde patiënten en die risico hebben gelopen moeten hun sociale contacten beperken. Dat betekent dat deze mensen niet mogen werken en zo min mogelijk buiten de deur mogen komen.
  • Volgt meer