Dramatisch dodental in amper negen maanden

AMSTERDAM – In Nederland zijn nu bijna tienduizend mensen gestorven aan de directe uitwerking van het coronavirus. In de loop van komende week zal dit trieste cijfer worden bereikt. Op dit moment bedraagt het dodental 9.743. Dagelijks sterven tussen veertig en zestig mensen.

Nederland staat met dit dodental wereldwijd op de 26ste plaats, aldus John Hopkins University in Baltimore (VS) die van minuut tot minuut de situatie in de wereld bijhoudt.

Er zijn mondiaal nu ruim anderhalf miljoen doden (1.526.233) te betreuren. De Verenigde Staten tellen daarvan de meeste doden: bijna 281duizend, gevolgd door Brazilië en India met respectievelijk 176.000 en 140.000 sterfgevallen.

In Nederland ‘startte’ de coronacrisis op 26 februari van het afgelopen jaar met een eerste infectie. Het betrof een patiënt uit Loon op Zand. De man, een 56-jarige ondernemer in de kledingindustrie uit Loon op Zand, werd behandeld en in isolatie verpleegd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Hij meldde zichzelf na terugkomst uit Noord-Italië. Twee virustests bevestigden dat hij met corona geïnfecteerd was.

Het aantal infecties in Nederland is intussen de honderdduizend gepasseerd. Zaterdagmorgen om 10:00 uur stond vast dat in de 24 voorafgaande uren het coronavirus bij 6.577 mensen was vastgesteld. Dat waren er vrijdag nog 5.921 en afgelopen donderdag 5.634.

Wereldwijd is het virus bij ruim 66 miljoen mensen vastgesteld, om precies te zijn: 66.375.000.

Op dit moment liggen er 1.602 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen; 23 minder dan de vorige dag. Er verblijven nu 472 COVID-patiënten op IC-afdelingen, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. In de afgelopen 24 uur zijn twaalf patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan één IC-patiënt.