Volgens de laatste berichten (30 januari 00.30 uur Nederlandse tijd) zijn nu 170 mensen overleden aan het coronavirus.

GENEVE – Met de woorden ‘De hele wereld moet alert zijn’ lijkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een voorschot te nemen op een wereldwijde crisis rond het Wuhan Coronavirus. Vandaag, donderdag, komt de ‘emercency commissie’ van de WHO bijeen om zich uit te spreken of de epidemische uitbraak in China inderdaad tot een pandemie – een wereldomspannende epidemie – moet worden verklaard.

De woorden van gastro-enteroloog en leverspecialist dr. Michael J. Ryan, woensdagmiddag uitgesproken tijdens een persconferentie van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, wekken de indruk dat het er in elk geval om gaat spannen: blijft de uitbraak in verschillende steden in China een omvangrijke maar ‘lokale epidemie’, of wordt de staat van alarm uitgesproken over de hele wereld?

Dr Michael J. Ryan, beeld livestream WHO. 

Michael Ryan is het hoofd van Health Emergencies Programme van de World Health Organization. Hij was (en is) ook betrokken bij de bestrijding van ebola. Dr. Ryan zei dat de nieuwe coronastam zich heeft ontwikkeld tot ‘een zeer actieve uitbraak’, die tot een mens tot mens-overdracht heeft geleid en buiten China in 16 andere landen (nu ook in Finland, 1 patiënt) totaal 72 vastgestelde infecties heeft veroorzaakt. Totaal zijn tot nu toe zeker 170 geïnfecteerden overleden (goeddeels in China) en zijn ook daar 7.711 mensen besmet geraakt met het virus. Er zijn ongeveer tienduizend ‘verdachte’ gevallen. Bij het overgrote deel van de corona-geïnfecteerden leidt het virus tot griepachtige verschijnselen, de rest van hen wordt ernstig ziek of krijgt een longontsteking. Dr Ryan meldde dat 2 tot 3 procent van de geïnfecteerden  uiteindelijk overlijdt.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/in-quarantaine-op-een-paradijselijk-eiland/

Michael Ryan kwam vandaag terug van een bezoek aan China, waar hij en andere WHO-experts onder meer een ontmoeting hadden met president Xi Jinping. Ryan prees de inzet van de Chinese overheden en het bevolking om de ziekte de baas te worden, hij zei daarvan erg onder de indruk te zijn.

Zeker 60 miljoen Chinezen in verschillen grote en kleinere steden zijn getroffen door uiteenlopende veiligheidsmaatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd.