Noord-Italië in quarantaine, nu al 366 doden. Artsen maken dramatische leeftijdskeuzes!
Geschreven door:
René Steenhorst
8 maart 2020
Pixabay/TerryAnnAllen
LAATSTE NIEUWS: Italië telt zijn doden. In het afgelopen etmaal zijn 133 mensen met het coronavirus overleden. Het sterftecijfer staat nu op 366, een toename van maar liefst 57 procent. Een dramatische piek in de sterfte sinds pas tweeënhalve week geleden het virus in het land opdook. Op de afdelingen voor intensive care van de verschillende ziekenhuizen liggen nu circa 650 mensen, de meeste van hen met longklachten aan de beademing. Ook het aantal vastgestelde corona-infecties is in de afgelopen 24 uur met ongeveer een kwart toegenomen tot 7.375. Wat China de afgelopen weken doormaakte, beleeft nu Italië en in vergelijkbare hevigheid. Het virus treft ook dit land zwaar. Het enige lichtpuntje is dat ruim 600 mensen het ziekenhuis hebben mogen verlaten. Zij zijn genezen verklaard.
Nu al 366 sterfgevallen. Dramatische zorgkeuzen: Italiaanse patiënten worden gekozen op hun overlevingskansen!
8 maart 2020, update 20:30 uur – ROME – De Italiaanse regering heeft besloten het noordelijk deel van het land volledig af te sluiten teneinde de corona-crisis in de kiem te smoren – als dat nog mogelijk is. De afgrendeling van Lombardije wordt per onmiddellijk uitgevoerd. Zestien miljoen Italianen mogen zich niet verplaatsen, als daar geen goede reden voor is. Premier Giuseppe Conte heeft dit besluit vanmorgen bekend gemaakt. ,,We staan voor een noodsituatie, dit is een nationale noodsituatie!”, zei hij zojuist.
Geen plek meer…
Deze maatregel van ongekende omvang wordt nu acuut uitgevoerd, nu het aantal besmettingen in Noord-Italië zodanig uit de hand loopt dat de corona-epidemie de economie van Italië dreigt te ondermijnen. Inmiddels ligt ook het onderwijs plat: alle scholen zijn dicht. Bovendien lijkt het zorgsysteem in het land te bezwijken onder het grote aantal zieken. Ziekenhuizen liggen vol, afdelingen voor intensive care hebben geen plek meer. Dat noopt artsen tot het maken van dramatische leeftijdskeuzes. De Italiaanse vereniging van anesthesie, analgesie, reanimatie en intensive care heeft nu voorgesteld (hoog)bejaarden geen plek meer op de IC te geven. Patiënten worden gekozen op hun overlevingskansen.
Viroloog prof. dr. Marion Koopmans. Foto: Erasmus MC
Viroloog Marion Koopmans: Wij horen over onrust onder Nederlandse ouderen, sommige mensen gaan gebukt onder dit soort schrikbeelden.
De Nederlandse viroloog prof. dr. Marion Koopmans, hoofd van het laboratorium voor Virologie van het Erasmus MC in Rotterdam, bevestigt het bericht hierover in De Telegraaf. Zojuist zei zij tegen de gezondheidssite meerovermedisch.nl: ,,Dat een grote toeloop op zorg, zoals nu in Italië plaatsvindt, wordt geprioriteerd… is niet nieuw. Dit soort maatregelen, het stellen van zorg-prioriteiten, kennen we nu ook al in andere landen, en ook hier. Maar wij horen over onrust onder ouderen, sommige mensen gaan gebukt onder dit soort schrikbeelden. Technisch klopt het bericht, maar ik mis iets van empathie, Want eigenlijk staat er: ‘Als oudere ben je afgeschreven’, dat is wel heel erg cru. En zo is het ook niet.”
Scenario
Volgens Marion Koopmans betekent het maken van intensive care-keuzes niet dat artsen (hoog)bejaarde patiënten met het coronavirus links laten liggen. ,,Het betekent niet dat er geen enkele zorg meer gegeven wordt.” Toch zouden Nederlanders lessen kunnen trekken uit de actuele situatie in Italië, zegt Koopmans. ,,We kunnen hier in Nederland voor zo’n zelfde scenario komen te staan als we het virus zich ongebreideld laten verspreiden. Om dit soort dilemma’s als in Italië hier te voorkomen is het zó belangrijk om mee te werken, de adviezen op te volgen. Het zou een gemiste kans zijn als we blijven denken: ‘Ik ben gezond en fit, het is ver van mijn bed. Nederlanders zouden ons inziens meer als community moeten denken, alleen dan kunnen we het virus vertragen en indammen.”
Over de actuele status van de corona-epidemie, zegt zij: ,,Epidemie of pandemie, dat beeld is nog niet klip en klaar, dat kan morgen of volgende week wél duidelijk zijn. Maar op dit moment: er zijn nog hele regio’s waar het virus niet is opgemerkt. Ook is een feit dat vrijwel álle besmettingen in Europa te herleiden zijn tot Italië.” (Tekst leest door onder landkaart)
Premier Giuseppe Conte: We staan voor een noodsituatie, dit is een nationale noodsituatie!
Volgens de laatste, betrouwbare wereld-coronacijfers van de (Amerikaanse) Johns Hopkins University CSSE telt Italië op dit moment 5.883 mensen die met zekerheid het coronavirus bij zich dragen en/of ziek zijn. Dat is een toename van 1.247 infecties in de afgelopen 24 uur. Er zijn 233 sterfgevallen. Italië is na China (80.652 infecties) en Zuid-Korea (7.041 infecties) het zwaarst getroffen door ‘positieve’ virusinfecties. Maar Italië heeft inmiddels ruim vijf keer zoveel sterfgevallen door de coronaziekte Covid-19 als Zuid-Korea heeft: 44. De Duitse regering heeft Italië inmiddels om een toelichting op deze verregaande stap gevraagd.
Draconisch
Met deze draconische maatregel om Lombardije, in veel opzichten de motor van Italië die goed is voor een vijfde van het bruto nationaal product, af te grendelen is de bewegingsvrijheid van een kwart van de Italiaanse bevolking nu ernstig beperkt. Het betekent dat het leven daar in de komende uren en dagen nagenoeg tot stilstand komt. Deze maatregel is alleen vertoond in sommige provincies in China, zoals Hubei waar de corona-uitbraak eind december 2019 zijn oorsprong vond. Verschillende buitenlandse nieuwsmedia meldden gisteravond, op basis van inzage van een conceptwet, dat de Italiaanse autoriteiten het reizen tussen de verschillende regio (van en naar het noorden) alleen toestaan als daartoe een grondige noodzaak bestaat.
Reacties:
De Rotterdamse medisch oncoloog prof. dr. Ronald de Wit van het ErasmusMC Kankerinstituut in Rotterdam, reageert op de berichtgeving van meerovermedisch.nl aldus: ,,Zoals we in juli 2014 boven Oekraïne bleven vliegen, zit onze samenleving, aangestuurd door het RIVM, nu ook weer te suffen. Diep triest dat de Italiëgangers bij terugkeer geen enkel advies kregen. Zelfs nu nog zijn er nagenoeg geen restricties en aanwijzingen; jonge mensen feesten vrolijk door want de kans dat zij zullen overlijden is immers gering, Ouderen en zieken hebben pech……Dat verheerlijken we als ‘open samenleving’ en later horen we weer van Rutte dat “we met de kennis van nu het anders hadden gedaan”, wát een geklungel…!”
Reisadvies Italië, ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘Voor de Noord-Italiaanse regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië geldt nu kleurcode oranje. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland. In de provincie Pesaro-Urbino is het aantal besmettingen verder toegenomen. Daar geldt nu ook kleurcode oranje. Verder heeft de overheid in het hele land nieuwe maatregelen genomen. Scholen zijn tot 15 maart in het hele land gesloten en alle (sport)evenementen zijn afgelast of uitgesteld. Burgers wordt aangeraden tenminste een meter afstand van elkaar te houden.’
‘Israëliërs uit Nederland moeten 14 dagen in quarantaine; Nederlanders komen Israël niet meer in’, bericht de website joods.nl. Israëlische reizigers uit Nederland, België en Noorwegen dienen 14 dagen thuis in quarantaine te blijven. Houders van de Nederlandse nationaliteit komen Israël voorlopig niet meer in. Dit besluit is genomen vanwege het toenemende aantal patiënten met het coronavirus, onder andere in Nederland. De Israëlische luchtvaart maatschappij El Al had al eerder aangekondigd vanaf zondag haar activiteiten op Schiphol te staken.
Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, heeft vandaag een klemmend beroep gedaan op organisatoren in zijn land om alle evenementen met meer dan duizend mensen voorlopig ‘on hold’ te zetten. Tegen het persbureau DPA zei de bewindsman te hopen dat onder meer sportwedstrijden, concerten en beurzen worden geannuleerd. meldt NRC-online. De organisatiebureaus zijn niet erg happig. Maar Spahn zegt dat die houding snel moet veranderen, gezien de nóg snellere verspreiding van het coronavirus.