LAATSTE NIEUWS - 18:00 uur - Zorgpersoneel moet met voorrang worden gevaccineerd. Dat stellen de NVZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) in een gezamenlijke oproep aan het kabinet. 'Oplopend ziekteverzuim onder huisartsen en verpleegkundigen vraagt om snellere vaccinatie van het ziekenhuispersoneel.' En: 'De situatie in ziekenhuizen en umc’s dreigt onhoudbaar te worden als langer dan nodig moet worden gewacht op vaccinatie.' Het ziekteverzuim ontstaat doordat verpleegkundigen in quarantaine gaan of oververmoeid raken door het toenemend aantal COVID-19-patiënten. Ook huisartsen moeten hoger op de prioriteitenlijst worden geplaatst. De NVZ en NFU zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat de Gezondheidsraad en het kabinet geen voorrang geven aan diegenen die het hardst nodig zijn om patiënten te verzorgen en de samenleving zo snel mogelijk terug naar normaal te brengen: ziekenhuisprofessionals en huisartsen. Verpleegkundigen, specialisten en huisartsen staan immers in direct contact met COVID-19-patiënten.

Minister Van Ark: Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen

ROTTERDAM –  Nederlandse ziekenhuizen staken alle ‘niet-kritiek planbare reguliere zorg’ vanwege de sterke toevloed van  coronapatiënten. Dat meldt zojuist het ministerie van Volksgezondheid. De bekendmaking geeft de absolute noodsituatie aan in de ziekenhuizen.

Alle spoedeisende zorg gaat gewoon door. En een longkankerbehandelaar in Assen speelt onmiddellijk in op bezorgde vragen van zijn patiënten, op Twitter meldt hij: ‘En oncologische zorg gaat gewoon door. Wij stoppen niet met immunochemotherapie.

Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kampen de ziekenhuizen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn. Dit alles, terwijl de piek in de ziekenhuizen aanvankelijk pas in januari werd verwacht.

Gisteren lagen er 2.162 coronapatiënten in de  ziekenhuizen, waarvan 586 IC-afdelingen.

‘Vrijspelen’

Het acuut stopzetten van alle niet-kritiek planbare reguliere zorg, in zowel ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, moet het mogelijk maken om personeel ‘vrij te spelen’ in de rest van de zorg, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Tevens is de verwachting dat de komende weken meer en meer Nederlandse coronapatiënten naar Duitsland worden overgebracht – via de lucht of via de weg. Andere maatregelen die genomen worden zijn de voorbereidingen voor het verder opschalen van het aantal IC-bedden naar 1.450.

Minister van Tamara van Ark (Medische Zorg) meldt in de bekendmaking van het departement dat het op dit moment en de komende weken ,,écht alle hens aan dek is” in de ziekenhuizen. ,,Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald”, stelt zij. ,,Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Kinder-IC’s ingezet

Om de scherpe stijging van het aantal coronapatiënten op intensive care-afdelingen op te vangen, worden kinder-IC-units ingezet voor de zorg aan volwassenen, meldt De Volkskrant. Dat betekent vooral dat personeel wordt vrijgemaakt en ingezet voor de zorg aan volwassenen. Volgens de krant is de kinder-IC van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) om die reden gehalveerd van 12 naar zes bedden. Soortgelijke berichten komen inmiddels ook uit andere centra in het land.

Verpleegkundigen en verzorgenden: We zijn moe, doodmoe…’

,,We lopen sinds maart een marathon, met nauwelijks tijd om op adem te komen”, zegt Rowan Marijnissen, IC-verpleegkundige in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van IC-sectie binnen de V&VN (de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten). Ze zegt dit in het blad van de V&VN,  en vervolgt: ,,Er wordt ons opnieuw gevraagd om extra te werken, tijdens de feestdagen en met kerst, maar je kunt de druk niet eindeloos op blijven voeren. Als het al lukt om een rampscenario te voorkomen, dan alleen als verpleegkundigen maximaal betrokken en ondersteund worden. En als patiënten eerlijk over het land verdeeld worden. Anders worden collega’s onnodig zwaar belast. Ik maak me daar grote zorgen over.”

Verpleegkundigen en verzorgenden in het hele land zeggen ‘moe, doodmoe’ te zijn. ,,Bij ons op de afdeling is het keihard bikkelen”, reageert een IC-verpleegkundige tegenover meerovermedisch.nl . ,,Veel ziekteverzuim (overal in ziekenhuis) en telkens anticiperen op veranderende situaties. We zijn inderdaad moe…”

Volgt meer