Oogfonds en Oogvereniging: Kwart miljoen mensen in Nederland kampt al met met serieus tot ernstig zichtverlies

UTRECHT – Twee oog-organisaties roepen alle Nederlanders op hun ogen niet te verwaarlozen en net zo vaak naar de oogarts als naar de tandarts te gaan.

‘Een regelmatige oogcontrole kan blindheid in meer dan 50 procent van de gevallen voorkomen’, zeggen het Oogfonds en de Oogvereniging in een nieuwe, gezamenlijke campagne.

Kwart miljoen oogproblemen

Oogproblemen komen steeds vaker voor, signaleren de beide organisaties vanuit hun vestigingsplaats Utrecht. In Nederland hebben op dit moment ongeveer 250.000 mensen ernstig zichtverlies. Door de toename van kinderen met myopie (ernstige bijziendheid die mede veroorzaakt wordt door toename schermgebruik en te weinig daglicht), diabetes én de vergrijzing in Nederland neemt dit aantal schrikbarend toe.

Te laat gestelde diagnoses vergroten onnodig de kans op blijvend zichtverlies door een oogziekte als maculadegeneratie of glaucoom. Vroege diagnose van oogaandoeningen vermindert het risico op slechtziendheid aanzienlijk. Volgens een woordvoerster is de campagne feitelijk een noodomroep, ‘omdat veel mensen zelden hun ogen laten controleren en de zichtverlies-cijfers toenemen’.

Impact ogen  groter

Directeur Monique van Bijsterveld van het Oogfonds reageert: ,,We gaan wel jaarlijks naar de tandarts, maar laten onze ogen nauwelijks controleren. Ons gebit lijkt hierdoor veel belangrijker dan onze ogen, terwijl de impact van slecht of niet meer kunnen zien véle malen groter is! Hier moet verandering in komen.”

En Luuk Jan Boon, directeur Oogvereniging voegt daaraan toe: ,,Kan ik blijven autorijden? Kan ik mijn werk blijven doen? Dat zijn de grootste angsten van mensen met een oogziekte. Hoe confronterend ook, we moeten écht alert zijn als het om onze ogen gaat.”

Advies

Voorkom zichtverlies en check je ogen regelmatig op alarmsignalen, benadrukken fonds en vereniging. ,,Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld! Komen oogaandoeningen bij je in de familie voor? Of heb je diabetes, heb je een bril sterker dan –6 of ben je ouder dan 40? Doe een oogcontrole bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of regel zo nodig een verwijzing naar de oogarts. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leefstijl een grotere invloed op de ooggezondheid heeft dan we tot nu toe wisten. Beweging, voeding, buiten zijn en het beschermen van je ogen (UV, vuurwerk, tijdens het klussen, schermgebruik) zijn als verzorging net zo belangrijk als het dagelijks poetsen van tanden!”

Herken de signalen van een oogziekte, doe een gratis test om te checken of je verhoogd risico op oogziekten hebt of lees bij wie je terecht kunt voor een oogcontrole? Ga naar www.liefvoorjeogen.nl.