Diederik Gommers: Iedereen die ooit gewerkt heeft in een ziekenhuis, IC-zorg heeft gedaan of verpleegkundige is, kom alsjeblieft je melden. We hebben nu echt alle handen nodig aan het bed, we hebben je nodig!

ROTTERDAM, Update 23:00 uur – Diederik Gommers heeft opnieuw vrijwilligers met medische of verpleegkundige ervaring opgeroepen te komen helpen in de ziekenhuizen. Daar begint de situatie inmiddels onhoudbaar te worden, door de sterke toestroom van coronapatiënten en een toenemende uitval onder het medisch en verpleegkundig personeel.  

De oproep van de Rotterdamse intensivist en hoofd van de IC-afdeling van het Erasmus MC is opmerkelijk, omdat recent 23.000 Nederlanders zich aanmeldden voor het project ‘Extra handen voor de Zorg’, maar slechts 10 procent werd toegelaten. Negentig procent werd afgewezen, onder meer omdat ze niet over de juiste papieren of ervaring beschikten of te ver weg woonden.

Handen aan het bed

Toch zei Gommers, telefonisch aanwezig in een uitzending van BNR-Nieuwsradio: ,,Iedereen die maar een beetje ooit gewerkt heeft in een ziekenhuis, IC-zorg heeft gedaan of verpleegkundige is, kom alsjeblieft je melden! Want we hebben nu echt alle handen nodig aan het bed, we hebben je nodig.” Hij verwacht dat volgende week een landelijke oproep volgt om te komen assisteren in de zorg. De nood is hoog.

Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers zeiden in Nieuwsuur dat de situatie in de Nederlandse ziekenhuizen  ‘een stuk ernstiger’ is dan aanvankelijk werd verwacht. ,,In sommige gebieden kan het opeens in een avond vollopen”, zegt Gommers. Beiden riepen op komende maandag al te beginnen met het vaccineren van ‘essentieel ziekenhuispersoneel’.

Zoals www.meerovermedisch.nl eerder vandaag al meldde kunnen veel ziekenhuizen de kritisch planbare zorg (medisch handelen binnen zes weken) niet meer leveren. Aldus een bericht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat daarbij om zorg, zoals openhartchirurgie, maar ook kankeroperaties. Bij verschillende ziekenhuizen staat die maximale operatietermijn van 6 weken al onder druk. ,,Zo kritisch is het nu”, benadrukt Gommers.

Schrikbeeld

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), die hij is, noemt deze toestand al een schrikbeeld. Maar hij is – zoals hij bij BNR zei: ,,Vooral bang om wat er nog  staat aan te komen. Want, we hopen gunstige effecten te zien van de lockdown van 15 december, dat de cijfers gaan dalen, maar daar wijst op dit moment helaas nog weinig op. Het is koffiedik kijken, maar de vooruitzichten zijn minder goed.”

Diederik Gommers zegt ook met zorg de ontwikkelingen rond de Britse virusvariant gade te slaan. ,,…Die mogelijk onze kant opkomt. Die mutant is nu nog sporadisch aanwezig, maar als dat óók nog een invloed gaat hebben, dan moeten de IC’s weer verder opgeschaald worden. We zien nu dat de ziekenhuizen veel voller liggen dan in de eerste golf, dus dan zit er niets anders op dan de reguliere zorg – die mensen écht nodig hebben – toch weer verder af te schalen.”

Ook Gommers is bang dat het zwartst denkbare scenario zich aan het ontvouwen is voor Nederland. ,,Nu al zeggen we tegen elkaar dat we keuzes moeten maken en operaties moeten uitstellen, en of we mensen wel of niet op de intensive care moeten opnemen.” In de komende vier weken zal het kunnen gaan om keuzen die het leven of de dood bepalen, aldus Gommers.

Lees ook:

We hopen gunstige effecten te zien van de lockdown van 15 december, dat de cijfers gaan dalen, maar daar wijst op dit moment helaas nog weinig op.

Diederik Gommers tijdens een corona-hoorzitting in de Tweede Kamer.