Professor Aura Timen: Ik begrijp heel goed de roep van de opa’s en oma’s om hun kleinkinderen weer te mogen zien.

HILVERSUM – Opa’s, oma’s en kleinkinderen zijn voorlopig nog een af te raden combinatie tijdens deze coronacrisis. Dat zei zojuist Aura Timen, arts en hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM in de NOS-uitzending ‘Het coronavirus: feiten & fabels’.

Veel grootouders missen hun kleinkinderen. Maar Aura Timen, hoogleraar infectieziekten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zegt het onverstandig te vinden als de bezoeken weer op gang zouden komen. De discussie hierover ontstond nadat bekend werd dat, per 11 mei, de kleuter- en basisscholen weer gedeeltelijk leerlingen kunnen ontvangen.

NOSProf. Aura Timen (rechts) tijdens de NOS-uitzending over het coronavirus: ‘Kinderen worden weinig ziek van het coronavirus en ze dragen weinig over aan elkaar.’ Links presentatrice Saïda Maggé.

Prof. Aura Timen (rechts) tijdens de NOS-uitzending over het coronavirus: ‘Kinderen worden weinig ziek van het coronavirus en ze dragen weinig over aan elkaar.’ Links presentatrice Saïda Maggé.

,,Ik begrijp heel goed de roep van de opa’s en oma’s om hun kleinkinderen weer te mogen zien. En ook de wens van de kinderen die naar hun opa’s en oma’s toe willen…”, zei Timen. ,,Maar het is nu even te vroeg om dat weer helemaal toe te staan. Het heeft ermee te maken dat vooral ouderen – en dan heb ik het over mensen boven de 70 jaar en mensen die behoren tot een medische risicogroep – een extra risico hebben voor infecties met het coronavirus. Hoewel kinderen een heel klein aandeel hebben in de overdracht van deze infecties – ze hebben er zelf weinig last van – kunnen ze het virus mogelijk wel overdragen aan opa’s en oma’s. Graag willen we de veiligheid van deze categorie voorop stellen, dus doe dat nog even niet…!”

Experts houden in de gaten wat er gebeurt als kinderen weer naar school gaan…

Dat kinderen weer naar school kunnen heeft, vooralsnog, een gering risico voor onderlinge overdracht van het virus, zegt Timen. ,,Op school zitten ze met andere kinderen. En zoals ik zei: kinderen hebben er weinig last van, is tot nu toe gebleken. Ze worden weinig ziek en ze dragen weinig over aan elkaar. Op school is bovendien een soort ‘gecontroleerde setting’. Dus als bijvoorbeeld de leerkracht klachten zou ontwikkelen, dan wordt er onmiddellijk getest om te kijken wat er aan de hand is.” De experts willen volgens Timen eerst even dit moment in de aanstaande versoepeling afwachten, en nauwlettend in de gaten houden wat er gebeurt als kinderen weer naar school gaan. ,,Dan pas weten we of er een verdere versoepeling van het beleid op dit punt mogelijk is…”

Aura Timen zei het ‘heel vervelend en ook jammer’ te vinden deze boodschap te moeten brengen. ,,Ik hoop dat de opa’s en opa’s nog even kunnen doorgaan met hun creativiteit om hun kleinkinderen veilig te kunnen blijven zien op afstand – met beeldbellen en zo. Maar knuffelen met de kinderen zit er echt nog niet in. En zeker niet als de kinderen klachten hebben.”Prof. dr Aura Timen Foto: RIVM/VU