LAATSTE NIEUWS - De woorden van premier Rutte en zorgminister De Jonge tijdens de ingelaste coronapersconferentie hebben vanavond geleid tot een bijna-stormloop op de GGD'en. Er was sprake van een massale drukte bij de callcenters die de afspraken voor een test inplannen. Volgens een GGD-woordvoerder begonnen de telefoonlijnen aanhoudend te 'rinkelen'. Veel Nederlanders besloten nog tijdens de persconferentie om zich te laatste testen. De driehonderd tests die gewoonlijk per telefoon werden afgesproken in de laatste dagen, werden er ineens tweeduizend per uur.

Corona is niet voorbij, dit is geen grap en het is oerstom om net te doen alsof dit wel zo is…

DEN HAAG – ,,Het coronavirus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om.” Dat zei premier Mark Rutte begin van de avond in een ingelaste persconferentie met zorgminister Hugo de Jonge in Den Haag, zij waren daartoe vervroegd van vakantie teruggekomen. ,,Het aantal besmettingen neemt al een aantal weken achter elkaar toe.”

Rutte’s startwoorden logen er niet om. ,,De winst die we in de afgelopen maanden hebben geboekt door ons aan een aantal basisregels te houden, dreigen we op dit moment te verspelen…”

Lockdown

De premier voegde daar meteen aan toe: ,,Onze boodschap van vandaag is simpel: een tweede lockdown willen we niet, en die hoeft er ook niet te komen.” Maar dat gaat niet vanzelf, benadrukte hij. Volgens de premier heeft Nederland tussen maart en juni het virus onder controle gekregen. ,,Vooral door ons aan een aantal basisregels te houden. En heel veel mensen doen dat gelukkig nog steeds. Maar wat ons zorgen baart: steeds meer mensen doen dat ook niet. En dat zien we simpelweg terug in de recente uitbraken. Die basisregels blíjven essentieel: ‘We houden anderhalve meter afstand. We blijven thuis bij klachten, zoals verkoudheid, hoesten en verhoging van temperatuur – en vooral: we laten ons dan ook testen. En, we wassen onze handen stuk. We werken zoveel mogelijk thuis. We vermijden drukte’.”

Dat geldt volgens Rutte in algemene zin, maar heel specifiek voor de stad Amsterdam voegde hij er aan toe: ,,Tegen toeristen uit binnen- en buitenland zeg ik, mede namens de burgemeester: Vermijd drukke plekken in Amsterdam.”

Schouder aan schouder

Zorgwekkend noemde Rutte het dat de ‘1.5 meter-maatregel’ steeds minder goed wordt nageleefd. ,,Dat ook meer mensen niet thuis blijven wanneer zij gezondheidsklachten hebben. En ook: dat minder mensen zich laten testen. We zien dat nu, zoals gezegd, ook terug in de besmettingscijfers. Belangrijk te beseffen is dat een groot deel van de besmettingen thuis gebeurt. Bijvoorbeeld met verjaardagen of etentjes met vrienden. Het coronavirus komt als ongenode gast mee achter de voordeur. Denk dus niet: ik kan gerust schouder aan schouder op de bank gaan zitten, met ooms, tantes, neefjes en nichtjes, vrienden en buren. Nee! Want juist dán slaat het virus toe. En vóór je het weet raak jij en je geliefde besmet. Helaas hebben we daarvan al enkele ernstige voorbeelden gezien, van grote families, waarvan veel mensen besmet zijn geraakt.”

Opnieuw deed hij een oproep om het aantal mensen bij een familiebezoek te beperken. ,,Dat geldt ook voor het ontvangen van vrienden. En: houd je aan de basisregels, Dat is écht de verantwoordelijkheid die we zelf moeten nemen. Ook thuis.” En buitenshuis geldt dat natuurlijk ook, benadrukte Rutte: ,,Op de werkvloer, op straat, in horecagelegenheden, bij feesten, bij borrels en etentjes. We zien in de cijfers dat er meer en meer besmettingen ontstaan omdat er te veel mensen te dicht op elkaar zitten.”

Hugo de Jonge en Mark Rutte: Veel mensen zeggen klaar te zijn met het virus, maar het virus is niet klaar met ons.

Oerstom

Dat te dicht op elkaar zitten geldt vooral voor jongeren, zei Rutte. Hij richtte zich dan ook nadrukkelijk tot de jongeren, die massaal de regels aan hun laars lappen. ,,Als teveel van jullie dat blijven doen, dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen”, daarmee doelend op de mogelijkheid van zwaar aangescherpte maatregelen of een tweede lockdown. ,,En ben je een gevaar voor je ouders, je opa’s en oma’s en iedereen om je heen met een kwetsbare gezondheid. En je kunt er ook zelf goed ziek van worden. Corona is niet voorbij, dit is geen grap en het is oerstom om net te doen alsof dit wel zo is…”

Een van de maatregelen die het kabinet meteen invoert is gericht op horecagelegenheden. Bezoekers daarvan moeten voortaan hun naam en contactgegevens bij de ingang opgeven als ze binnenkomen. Volgens Rutte kan er zó makkelijker bron- en contactonderzoek worden gedaan, wanneer zich onverhoopt toch een uitbraak voordoet in zo’n etablissement. Wanneer in de horeca, in musea of pretparken een uitbraak van corona is, kunnen die zaken voor maximaal twee weken tegen een sluiting oplopen.

De aantallen infecties verdubbelen inmiddels weer elke paar dagen en in de helft van de besmettingen is de bron  niet meer te vinden. Vraag van een RTL-journalist: Is het virus nog wel onder controle? Rutte: ,,Ja. De aantallen zijn nog zodanig dat we het onder controle kunnen houden met elkaar, maar het moet niet in dit tempo verder blijven oplopen.”

De aangekondigde maatregelen

  • Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
    Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 uur en er wordt geen alcohol gedronken.
    De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
  • De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten op vrijwillige basis naam- en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
  • Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.
  • In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
  • De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

  • de openingstijden van de horeca beperken;
  • gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
  • locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
  • parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
  • publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
  • handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
  • grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.

Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Wordt aangevuld