UPDATE (maandag 22:00 uur)WUHAN/GENÈVE – Het coronavirus heeft al meer dan duizend levens gekost. In de afgelopen nacht werd bekend dat er 1016 doden zijn op het vasteland van China en Hongkong. Het afgelopen etmaal zijn er daar zeker 103 mensen gestorven. Met dit dramatische cijfer is de corona-uitbraak de SARS-epidemie uit 2003 nu ruimschoots voorbij.De nieuwe virusstam heeft overigens een nieuwe

Toen waren er 774 sterfgevallen door het ‘Severe acute respiratory syndrome’, een eveneens ernstige longziekte veroorzaakt door een andere  corona-virusstam. Er zijn wel wat verschillen tussen de twee ziekte-uitbraken: SARS was dodelijker; het sterftepercentage was circa 10 procent, nu rond twee percent. De huidige epidemie kent echter meer besmettingen. Wereldwijd zijn nu 42.749 mensen geïnfecteerd met het virus. Genezen uit het ziekenhuis ontslagen zijn nu 2.222 mensen.

Symptomen nieuw coronavirus – Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten, kortademigheid of een longontsteking. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. BesmettelijkheidDe ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Hoe besmettelijk het virus precies is en hoe snel het zich verspreidt, is niet goed bekend. De WHO en Chinese overheid brengen de situatie van dag tot dag in kaart. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de besmettelijkheid. (Bron: RIVM, www.rivm.nl)

 

Ander corona-nieuws van zondag 9 februari 2020:

HUBEI – Alle scholen en onderwijsinstellingen in de Chinese provincie Hubei, waar de epidemie zich sinds het uitbreken ervan concentreert, blijven tot zeker 1 maart gesloten. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.

HONGKONG – Zo’n 1800 passagiers en evenzoveel bemanningsleden van het wegens quarantaine aan de ketting gelegde cruiseschip The World Dream hebben het vakantieschip eindelijk mogen verlaten. Vier dagen hield het coronavirus hen gevangen nadat acht van de passagiers geïnfecteerd bleken.

EINDHOVEN – Vier Nederlanders en twee Chinese familieleden zijn onder begeleiding teruggekeerd uit de regio van Wuhan. Zondagmiddag landden zij op vliegbasis Eindhoven.

LONDEN – In Engeland is een vierde besmetting vastgesteld. De patiënt liep de infectie op in Frankrijk en is besmet door een Brit die verbleef in het ski-resort Les Contamines-Montjoie, in de Franse Alpen. De patiënt verblijft inmiddels in quarantaine in het Royal Free ziekenhuis in Londen. 

 

Zaterdag 8 februari

CHAMONIX – Met het vaststellen van vijf nieuwe besmettingen in het Franse ski-resort Les Contamines-Montjoie, in Haute-Savoie (Franse Alpen), is het aantal corona-infecties in Frankrijk nu gestegen tot elf. De besmette personen zijn vijf Britse wintersporters, inclusief een kind. Ze werden ziek nadat ze in het skiresort op hetzelfde adres verbleven als een andere groep Britten die een tijdje in het chalet verbleven. Een van hen bleek kort ervoor in Singapore te zijn geweest, had daar het virus opgelopen en het vervolgens overgedragen op de landgenoten met wie hij op wintersportvakantie was. Volgens de Franse gezondheidsautoriteiten gaat het goed met de nu positief geteste Britten. Maar hoe de besmetting nu kan zijn ontstaan, of het virus nog ín het chalet aanwezig was, is onduidelijk. Er wordt gezocht naar mensen met wie zij in contact zijn geweest.

WUHAN/PEKING Een zestigjarige Amerikaanse vrouw blijkt afgelopen donderdag in de Chinese stad Wuhan te zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De vrouw had onderliggende gezondheidsproblemen. De Amerikaanse ambassade in Peking heeft uit eerbied voor de vrouw en haar nabestaanden hierover geen verdere mededelingen gedaan. De vrouw is de eerste buitenlander die stierf in de overwegend (nog) Chinese epidemie. De meeste coronadoden in China blijken overigens ouderen, bij wie al sprake was van gezondheidsproblemen, zoals hartklachten, longziekten of diabetes.

GENÈVE – ‘Dr Tedros’, de directeur generaal van  Wereldgezondheidsorganisatie WHO, heeft zaterdag tijdens de dagelijkse persbriefing gewaarschuwd voor ’trollen en complottheorieën’ rond het nieuwe coronavirus. Die duiken de laatste weken steeds vaker op het internet op. Deze bedenksels dienen alleen maar om het publiek angst aan te jagen, zei de WHO-topman. Een van die waandenkbeelden, dan wel pure verzinsels, is dat het nieuwe coronavirus zou zijn gefabriceerd om een massaslachting aan te richten. Het virus zou daarmee een biologisch wapen zijn, voorzien van enkele aidsbestanddelen, om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.  Ook dit bericht diende om verwarring te zaaien, stelt de WHO.

 

Vrijdag 7 februari:

TOKIO – De Japanse premier Abe heeft geen toestemming gegeven voor het aan land komen van de 1455 passagiers van het Nederlandse cruiseschip De Westerdam van de Holland America Lijn. Volgens het Algemeen Dagblad zitten 91 Nederlanders vast op dit schip voor de kust van Taiwan. Premier Abe zegt dat er virusverdachte patiënten aan boord zijn, iets dat door de rederij wordt ontkend. Daarom dobbert de schuit al een tijdje rond rond op de Oost Aziatische Zee. Op een andere cruiseschip, Diamond Princess, in de haven van Yokohama (Japan),  blijken nu 61 van de 3700 opvarenden besmet met het coronavirus. Het begon met een 80-passagier die besmet aan boord bleek te zijn gekomen, Hij bleek eerst tien infecties te hebben veroorzaakt, wat later twintig en nu meer dan zestig. Er zijn vijf Nederlanders aan boord. De zieken zijn van boord, de rest zit geïsoleerd in de eigen ‘zeevakantiehut’.

WUHAN – De dood van de 34-jarige oogarts dr. Li Wenliang, die als eerste waarschuwde voor het coronavirus maar niet werd geloofd, zelfs voor leugenaar werd uitgemaakt, leidt ook in China tot groeiende woede. Dokter Li raakte vorige maand zelf geïnfecteerd met de nieuwe ziekteverwekker. Nadat hij zijn wetenschappelijke kennis op het internet had gedeeld in een besloten groep van studiegenoten, werd hij ondervraagd door de politie en beschuldigd van ‘ernstige verstoring van de sociale orde’. Amnesty International noemt zijn dood een ’tragische herinnering’ aan de manier waarop China zijn bezorgdheid heeft genegeerd en essentiële informatie voor het land en zijn bevolking heeft willen wegmoffelen. Hu Xilinx, journalist bij de Chinese tabloid The Global Times, vindt dat de Chinese regering Li Wenliang alsnogeen excuus verschuldigd is.