UPDATE 28-11, 13:40 uur - Noorse nieuwsmedia berichten met grote stelligheid dat Nederland 13 gevallen van de nieuwe coronamutant Omikron heeft vastgesteld. Het gaat om vliegtuigpassagiers die gisteren op Schiphol landden, komende vanuit Zuid-Afrika. De analyses van totaal 62 verdachte testmonsters (uit een groep van totaal 624 passagiers) zijn gisteren en vandaag uitgevoerd door het Erasmus MC Rotterdam, op verzoek van het RIVM. Dit instituut heeft zojuist deze uitkomst van de analyses bevestigd. Nederland is nu na Zuid-Afrika het land met de meeste Omikron-infecties tot nu toe.

Amerikaanse tijdschrift Newsweek beweert: Nieuwe mutant Omikron is 500 procent besmettelijker dan huidige Deltavariant.

AMSTERDAM – De geschiedenis van de opkomst van het oorspronkelijke coronavirus (‘SARS-CoV-2’) lijkt zich te herhalen. Net als bijna twee jaar geleden – eind 2019, begin 2020 – melden tal van landen de eerste besmettingen met de nieuwste coronavariant ‘B.1.1.529’. Deze nieuwe mutatie is nu sinds zaterdag door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorzien van de officiële naam ‘Omikron’.

Nadat deze, voor zover bekend, jongste mutatie afgelopen week in Zuid-Afrika werd ontdekt en de lokale autoriteiten er onmiddellijk melding van maakten, is het virus in de afgelopen uren nu ook vastgesteld in Australië (bij 2 reizigers vanuit Zuid-Afrika, via Quatar), en daarvoor al België, het Verenigd Koninkrijk (2 infecties), Duitsland, Tsjechië, Israël, Italië, Botswana, Hongkong, Australië, en nu ook in Nederland. Vooralsnog zijn er in NL dertien omikron-positieve reizigers ontdekt.

Luchtruim dicht

De nieuwe variant is Nederland binnengebracht via de voorlopig laatste lijnvluchten vanuit Zuid-Afrika. Het kabinet heeft, in navolging van Groot-Brittannië, zaterdag het luchtruim gesloten voor vliegtuigen vanuit Zuid-Afrika en landen in de regio. Dit in een poging de komst van het virus te vertragen.

In een totale groep van 624 mensen die afgelopen vrijdag in twee vliegtuigen vanuit Kaapstad en Johannesburg naar Nederland vlogen bevonden zich ongeveer 61 reizigers die, na te zijn getest door de GGD Kennemerland op Schiphol, corona bleken te hebben. Volgens het RIVM hebben de tests bij deze passagiers in sommige gevallen afwijkingen in het virus aangetoond, hetgeen zou kunnen duiden op de nieuwe variant ‘Omikron’ (en afgeleide vormen) waarover internationaal grote zorgen zijn.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Newsweek zou deze nieuwe mutant 500 procent infectieuzer zijn dan de Deltavariant van het coronavirus. De WHO, die zegt bezorgd te zijn over deze nieuwe virusafsplitsing, heeft zich nog niet uitgelaten over de gesuggereerde besmettelijkheid (en dodelijkheid) van ‘Omikron’.

  • Testoproep Het RIVM roept mensen op die maandag 22 november 2021 of daarna zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique en Zimbabwe, om zich te laten testen. Ook, als zij geen klachten hebben.