UPDATE - **Op deze grijze zondag bedraagt het aantal nieuwe coronabesmettingen van de afgelopen 24 uur: 13.066. Dat zijn er op twee na 800 meer dan zaterdag toen er - na correctie - 12.268 nieuwe besmettingen werden gemeld. In de ziekenhuizen in Nederland liggen nu 2.113 Covid19-patiënten, van wie 580 op afdelingen voor intensive care. **Ook België en Italië hebben in navolging van Nederland tot een vliegverbod besloten vanwege een mogelijk nieuwe coronavirus-variant in Groot-Brittannië. Oostenrijk werkt aan zo'n verbod. Frankrijk en Duitsland overwegen deze maatregel. België houdt inmiddels de Eurostartreinen rechtstreeks uit Londen op afstand. **Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie hebben zondagmiddag met elkaar gesproken over de nieuw gevonden coronavariant. Bij het online-overleg waren de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Merkel, voorzitter Von der Leyen (Europese Commissie) en EU-president Michel aanwezig.

Nieuwe virusmutatie ook in Engeland, Denemarken, Australië en Zuid-Afrika gesignaleerd

BILTHOVEN – Updates 16:00 uur, eerder 11:30 uur – Een mogelijk besmettelijker variant van het coronavirus dan waartegen binnenkort vaccins beschikbaar komen, is eerder deze maand ook in Nederland opgedoken. Dat heeft de Nederlandse regering vannacht om 00:43 uur bekend gemaakt.

Viroloog Marion Koopmans spreekt van een tegenvaller. Het Outbreak Management Team waarvan zij lid is, komt maandag in een spoedvergadering bijeen om zich te beraden. Zo ook de leiders van de Europese lidstaten, die elkaar online ontmoeten om de gevolgen van de nieuwe virusmutatie te bespreken.

Het gaat om een mutatie die de Britse premier Boris Johnson er gisteren toe bracht acuut delen van Groot-Brittannië in een strengere lockdown te plaatsen. De nieuwe voorzorgsmaatregelen in Engeland betreffen Londen, en het Zuidoosten en Oostelijke gedeelte van het Verenigd Koninkrijk. Daar zou de  nieuwe virusvariant rondgaan en zich makkelijker en sneller verspreiden dan het huidige SARS-CoV2-virus.

Kerstdagen verpest

Deze gebieden gaan uiterst karige Kerstdagen in: gezinnen mogen de feesdagen alleen in eigen kring vieren en geen bezoek ontvangen. Alles en iedereen moet binnenshuis blijven. Mensen in de nu aangemerkte lockdown-zones dienen zich te gedragen álsof ze besmet zijn met het coronavirus. Boris Johnson heeft zich voor de maatregelen verontschuldigd, hij zei het ‘verschrikkelijk’ te vinden op deze manier de Kerstdagen van velen te verpesten.

Het nieuwe virus heeft de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 2020 12/01 gekregen. De meeste gevallen zijn in Zuidoost Engeland aangetroffen, maar er zijn ook drie besmettingen vastgesteld in Wales. Tevens wordt melding gemaakt van een of enkele besmettingen in Denemarken, Australië en Zuid-Afrika. 

Minister De Jonge heeft Tweede Kamer met spoed geïnformeerd

Nederland heeft gezien deze nieuwe zorgwekkende ontwikkeling met onmiddellijk ingang een vliegverbod ingesteld voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Zulks op advies van het RIVM. De maatregel is vanmorgen 20 december om 06:00 uur ingegaan en zal vooralsnog gelden tot uiterlijk 1 januari 2021. Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft gisteravond per brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe situatie. Vandaag noemde hij de nieuwe ontwikkeling ‘wel zorgelijk, maar geen reden voor paniek’.

Lockdown

Op dit moment wordt onderzoek ingesteld naar de nieuwe virusstam. Eerste indruk is dat de variant moeilijker te detecteren is dan het nu pandemische virus. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, is het vooralsnog moeilijk enige grip te krijgen op de nieuwe variant, die op 1 december in het graafschap Kent werd ontdekt. Er zijn evenwel geen aanwijzingen dat deze nieuwe variant een ernstiger ziektebeloop veroorzaakt of dat behandeling of vaccins minder werkzaam zijn, stelt de Nederlandse regering in de verklaring van afgelopen nacht.

Volgens viroloog Ab Osterhaus is het verband tussen de sterk oplopende besmettingscijfers in delen van Engeland en de nieuwe virusvariant nog niet vastgesteld. Tegen meerovermedisch.nl zei hij desgevraagd: ,,Dat deze mogelijk nieuwe variant ‘alles overhoop’ gooit, zoals u nu stelt, is onjuist. Mogelijk gaat het hier om een variant met uitsluitend een snellere verspreiding, waarbij mensen weliswaar sneller ziek worden maar niet ernstiger ziek. Vooralsnog is er geen reden om het vaccin aan te passen. Maar zo nodig kan dat wel, en ook snel. En bovendien: de lockdownmaatregelen werkt ook tegen die waarschijnlijk nieuwe variant.”

Ab Osterhaus: Vooralsnog is er geen reden om het vaccin aan te passen. Maar zo nodig kan dat wel, en ook snel.