Neuspoliepen leiden tot neusverstoppingen, snurken en slaapstoornissen

AMSTERDAM – Neuspoliepen operatief wegnemen geeft een beter resultaat dan uitsluitend behandelen met medicijnen. Dit blijkt uit de eerste grote wetenschappelijke studie naar dit nasale euvel, waarin de twee behandelingen naast elkaar zijn gelegd en zijn vergeleken in  elf Nederlandse ziekenhuizen. Het vergelijkende onderzoek (*zie beneden) staat onder leiding van het Amsterdam UMC.

Neuspoliepen zijn veel voorkomende goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies door een chronische ontsteking. Ze hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. In de westerse wereld lijdt 2 tot 4 procent van de bevolking aan deze neuspoliepen. Ook vormen ze een hoge kostenpost voor de (Nederlandse) samenleving; 1,9 miljard euro per jaar.

Neusbijholten

De patiënt kampt dikwijls met neusverstoppingen, wat tot slaapverstoringen kan leiden. Snurken en neuspoliepen gaan dikwijls samen. Ook hebben mensen met neuspoliepen de neiging om via de mond te ademen, omdat het neusademen steeds moeilijker gaat.

De behandeling start meestal met neusspray of druppels, spoelen met een zoutoplossing en korte kuren met corticosteroïden die door het hele lichaam werken, zoals prednison. Als de patiënt hierop niet of onvoldoende reageert, volgt een (endoscopische) neusbijholten-operatie. De poliepen worden weggehaald en de openingen naar de neusbijholten worden verruimd. Hierdoor kunnen medicijnen ook beter op de slijmvliezen inwerken.

Prednison slecht

De genoemde studie is uitgevoerd onder 238 patiënten met neuspoliepen die willekeurig ofwel medicijnen kregen ofwel een operatie in combinatie met medicijnen. Patiënten die een operatie ondergingen, hadden na twaalf maanden minder klachten, een betere neusademhaling, een betere kwaliteit van leven en minder neuspoliepen. Bovendien kregen de patiënten met alleen medicijnen vaker prednison voorgeschreven. KNO-arts en onderzoeker prof. dr. Wytske Fokkens: “Het vaker voorschrijven van prednison heeft nadelen. Op de lange termijn kan het bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je skelet omdat het kan leiden tot botontkalking.”

De studie toont aan dat voor patiënten met neuspoliepen die onvoldoende controle hebben over hun klachten opereren effectiever is dan alleen medicijnen. Dit positieve effect houdt minimaal een jaar aan. Fokkens: “Arts en patiënt moeten samen deze voordelen afwegen tegen de risico’s van een operatie. Natuurlijk spelen er ook andere zaken mee als tijd, geld, logistieke vragen. Zeker nu met corona.”

*De resultaten van de poliepstudie zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine