RIVM: Niet duidelijk of zorgmedewerkers corona-besmetting opliepen tijden hun werk
BILTHOVEN – Zeker negen Nederlandse zorgmedewerkers zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanmiddag bekend gemaakt. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland dat het instituut melding maakt van doden onder zorgpersoneel.
Het gaat om mensen in de leeftijd van 45 tot en met 69 jaar, zij stierven aan het doormaken van de corona(long)ziekte COVID-19. De overledenen werkten zowel in ziekenhuizen als ook in de zorg- en hulpverlening buiten het ziekenhuis. Of het gaat om medewerkers van dokterspraktijken, gezondheidscentra, verpleeghuizen of de thuiszorg is niet specifiek bekend gemaakt.
Privé of werk
Het is evenmin bekend of de zorgmedewerkers het virus tijdens de uitoefening van hun werk hebben opgelopen of door contacten of bezigheden in hun privéleven. Van zes van hen was al wel bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden, stelt RIVM. Van de andere drie overleden zorgmedewerkers is (nog) niet duidelijk of een onderliggende ziekte of aandoening eventueel een rol speelde in het overlijden.
In totaal zijn tot vanmorgen 30 april/10.00 uur bijna 14 duizend (13.884) Nederlandse zorgmedewerkers geïnfecteerd geraakt met het pandemische SARS-CoV-2 virus. Van hen zijn 458 gemeld als ‘opgenomen’ in het ziekenhuis; dit is 3 procent van het totaal aantal positief op COVID-19 geteste zorgmedewerkers.
Zorgmedewerkers worden laagdrempelig getest bij (milde) klachten, daarom vormen zij een groot deel van het aantal gemelde COVID-19 patiënten, stelt het RIVM. Mensen die niet werkzaam zijn als zorgmedewerker worden doorgaans alleen getest als zij een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van de ziekte of opgenomen zijn in het ziekenhuis.
58 procent van alle mensen die besmet zijn in Nederland werkt in de zorg…
Van alle 24.054 meldingen van bevestigde COVID-19 patiënten tussen 18 en 69 jaar in Nederland is 58 procent (=13.884) werkzaam in de gezondheidszorg).
Trieste dag
De FNV zegt in een reactie diep geschokt te zijn door de sterfte onder zorgmedewerkers. Vicevoorzitter Kitty Jong, binnen de FNV verantwoordelijk voor zorg en arbeidsomstandigheden, zegt in een verklaring: ,,Dit is een trieste dag voor de zorg. Of het nu gaat om één overlijdensgeval of om meerdere: iedere overleden zorgmedewerker door corona is er een te veel. Helemaal als die voorkomen hadden kunnen worden met voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is een schande dat mensen hun leven in de waagschaal stellen en dat onze overheid hen hierbij onvoldoende beschermt.”
De werknemersvereniging zegt al wekenlang aan de bel te trekken bij het ministerie van VWS om het chronische tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen en tests voor de mensen die werken in de zorginstellingen. Kitty Jong: ,,Tests, mondkapjes, schorten: te laat en te weinig, iedere keer weer. Iedere werkende in de zorg hoort alle persoonlijke beschermingsmiddelen te krijgen om zijn of haar werk veilig en gezond te kunnen doen. Het is onaanvaardbaar dat het leveren van deze middelen zo laat op gang is gekomen en dat er buiten de ziekenhuizen nog steeds niet genoeg van zijn.”