Ministerie van Buitenlandse Zaken: Code oranje voor delen van Spanje

DEN HAAG – UPDATE 16:00 uur – Ook in Nederland zet de aanzet tot een mogelijk tweede golf met coronabesmettingen door. In de afgelopen 24 uur zijn 630 nieuwe corona-infecties bevestigd. Dat is de hoogste dagelijkse bijtelling sinds 26 april van dit jaar.

Het voorbije weekeinde kregen (tussen zaterdag- op zondagmorgen) 577 mensen na een coronatest te horen dat die ‘positief’ was uitgevallen en dat zij inderdaad zijn geïnfecteerd met het SARS-CoV-2 virus. Onder ongunstige omstandigheden kan die besmetting leiden tot de zeer zorgwekkende coronaziekte COVID-19.

Het aantal mensen dat met de coronaziekte is opgenomen op een gewone ziekenhuisafdeling is sinds gisteren opgelopen (met 12) tot 99. Op de IC’s liggen nu 29 Covid-patiënten, twee minder dan gisteren. Sommige van hen zijn er zeer ernstig aan toe.

Opgaande lijn

Zaterdagmorgen gaf het ‘corona-dashboard’ van de rijksoverheid nog een lichte daling te zien (486 nieuwe besmettingen), nadat er vrijdag 519 bijkwamen. Maar zondagmorgen was er sprake van een verder oplopende lijn, die ook deze maandag verder doorgaat.

In Rotterdam-Rijnmond, waar de afgelopen week dagelijks de meeste besmettingen plaatsvonden, kwamen er het afgelopen etmaal 130 vastgestelde infecties bij. In Amsterdam-Amstelland kregen 194 mensen de corona-diagnose. In Midden- en West-Brabant ging het om 65 nieuwe besmettingsgevallen. In Friesland en Groningen respectievelijk: 14 en 9, in Overijssel 7. In Brabant-Zuidoost (21) en Brabant-Noord (4). In Gelderland 7. De enige provincies waar in de afgelopen 24 uur géén besmettingen waren zijn Friesland en Zeeland: allebei nul. In Flevoland is het eveneens laag: 2. Ook laag: Gooi- en Vechtstreek (2), daarentegen Utrecht: 33.

België

België heeft sinds een week te maken met een sterke stijging (+25 procent) van de hoeveelheid infecties. Het daggemiddelde van de afgelopen week is 580 nieuwe patiënten per dag. Het aantal IC-patiënten met COVID19 nam in een etmaal – zondagmorgen-zondagavond 9 augustus) toe van 58 maar 69 (+19 procent), het aantal mensen met corona op gewone ziekenhuisafdelingen van 271 naar 285 (+ 5 procent). Aldus de cijfers van Sciensano, het Belgische Instituut voor Gezondheid.

Ook in het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal nieuwe coronabesmettingen weer toe: de afgelopen 24 uur met ruim duizend (1.062). Ook hier bestaat de angst voor een tweede golf in het vroege najaar. In Duitsland is eveneens sprake van een stijging met al enige dagen achtereen circa duizend nieuwe gevallen per dag. Volgens de Duitse minister van Economische Zaken is sprake van een alarmerende situatie.

Spanje: code oranje

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met onmiddellijk ingang het reisadvies voor delen van Spanje verscherpt: van geel naar code oranje. De corona-waarschuwing geldt  voor de provincies Barcelona en Lerida in Catalonië, Huesca, Zaragoza en Teruel in Aragón en Soria in Castilië en León. Als reizen naar deze gebieden kan worden vermeden is dit aan te bevelen, aldus het ministerie.