‘Hobby-project’ na 15 jaar onderzoek ineens kandidaat-redder in nood
UTRECHT/ROTTERDAM – De allereerste antistof ter wereld tegen de verraderlijke infectie met het nieuwe coronavirus; sinds maandagavond is zij wereldnieuws.
Het gaat om een Nederlandse ontdekking van twee onderzoekers uit Rotterdam en Utrecht: respectievelijk Spinoza-prijswinnaar en oud-hoogleraar celbiologie, dr. Frank Grosveld van het Erasmus MC in Rotterdam, en dr. Ir. Berend-Jan Bosch, universitair hoofddocent infectieziekten, immunologie en virologie van de Universiteit Utrecht.
Onheil
De onderzoekers zeggen dat dit antilichaam zou kunnen helpen bij zowel de preventie als mogelijk ook bij de behandeling van deze infectie met het SARS-CoV-2-virus dat zoveel onheil in de wereld brengt en op dit moment honderdduizenden levens bedreigt. In de onderzoeksgroep die aan het project werkt(e) valt ook de naam van viroloog dr. Ab Osterhaus op.
De antistof kan wellicht voorkomen dat het nieuwe coronavirus een cel binnendringt en mensen de nieuwe longziekte Covid-19 geeft. En als iemand de eerste verschijnselen van deze desastreuze ziekte al heeft, kan het antilichaam mogelijk de situatie enigszins ten goede keren: zorgen dat de ziekte zich niet verder door het lichaam verspreidt. Maar dat zal allemaal nog moeten blijken…Onderzoeker dr. ir. Berend-Jan Bosch. Foto: Universiteit Utrecht
De vinding is maandagavond officieel gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature Communications. Maar sinds half maart staan alle feiten tot in detail online, op de website van het Amerikaanse Cold Spring Harbor Laboratorium (CSHL) waarmee de onderzoeksgroep samenwerkt. Ook deze gezondheidswebsite meerovermedisch.nl maakte na die eerste online-publicatie onmiddellijk melding van het wetenschappelijke werk van de Nederlandse vorsers. Overigens is de naam van het antilichaam opvallend: ‘47D11’, en doet daarmee onwillekeurig een beetje denken aan eau de cologne met bijna dezelfde naam.
Zie ook onze publicatie van 14 maart 2020: https://www.meerovermedisch.nl/article/commentaar-nog-lange-weg-voor-nederlandse-corona-antistof/
Hobbyproject
Onderzoeksleider Berend-Jan Bosch: ,,Onze vinding is een veelbelovende eerste stap, maar het is nog te vroeg om te speculeren over de werkzaamheid bij mensen.” Eerder zei professor Grosveld in het Erasmus Magazine, het tijdschrift van zijn universiteit, enthousiast te zijn over het nu bereikte resultaat, maar: ,,Voor springen op tafels ben ik inmiddels te oud.” Zo’n 15 jaar geleden startte de celbioloog een, wat hij noemt, hobbyproject om te kijken of het mogelijk was om menselijke antilichamen (eiwitten aangemaakt als reactie op antigenen zoals virussen) te maken in muizen. Dat lukte, hetgeen uiteindelijk leidde tot de oprichting van het Erasmus-bedrijfje, dat toen nog Harbour Antibodies BV heette. En nu hebben beide onderzoekers, die zich gaandeweg hun wetenschappelijke voortgang omringden met zowel Nederlandse als buitenlandse collega’s, de eerste antistof tegen het nieuwe coronavirus op hun naam gebracht.
Hier de publicatie in Nature Communications: https://www.nature.com/articles/s41467-020-16256-y