LAATSTE NIEUWS - 13 april 20:00 uur - Het kabinet heeft vanavond, om toch enig perspectief te kunnen bieden aan de bevolking, een stappenplan voor het heropenen van Nederland gelanceerd. Maar óf het er van komt en of de planningen haalbaar zijn, hangt volgens de ministers en het Outbreak Management Team geheel af van het coronabesmettingsniveau. Nadere berichtgeving op Meerovermedisch.nl volgt pas - en is pas zinvol - wanneer delen van het plan daadwerkelijk in gang worden gezet.

Je wilt een middel dat onomstreden is, niet een medicijn waar iets mee aan  de hand is, of zou zijn…

ENSCHEDE – Het vaccin van de Brits-Zweedse geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca raakt steeds meer uit de gratie bij 60-plussers. De entstof wordt niet langer vertrouwd, terwijl er volgens veel artsen ‘geen enkele aanleiding toe’ voor wantrouwen is.  

Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder door marktonderzoeker I&O Research in Enschede. Vier van elke tien mensen (= 42 procent) in de genoemde leeftijdscategorie, die nog in afwachting zijn van vaccinatie, heeft op voorhand al laten weten aan de GGD, de huisarts of het ziekenhuis dat zij onder geen beding déze injectie willen. Het I&O-onderzoek, in opdracht van staatsomroep NOS, vond in de afgelopen dagen (9-12 april) plaats.

Verdere terugloop

Op dit moment is 55 procent van de zestigplussers nog wel bereid om het AstraZeneca-vaccin te nemen. Maar uit nog immer aanzwellende reacties, die ook meerovermedisch.nl ontvangt, valt nu al op te maken dat dit percentage verder terug zal lopen.

‘Er is teveel gedoe rond dit vaccin’, is de rode lijn in de reacties. ,,Je wilt een middel dat onomstreden is, niet een medicijn waar iets mee aan  de hand is, of zou zijn”, schrijft een lezer. ,,Je wilt geen middel dat schadelijker is dan de kwaal, waar je qua gezondheid uiteindelijk slechter van wordt.”

Blijvende onrust

Mensen haken vooral af vanwege geluiden over (ernstige) bijwerkingen. Enkele weken geleden, na aanhoudend gesteggel tussen de producent en de Europese Commissie over het al dan niet nakomen van vaccinleverantie, ontstond de onrust. Kort daarna bleken enige tientallen mensen in Denemarken en Noorwegen, maar ook in Nederland zelf, bijwerkingen te hebben ondervonden van AstraZeneca. In enkele gevallen zelfs met dodelijke afloop. Bovendien zijn velen ook aan het twijfelen gebracht, of al afgehaakt, door de wisselende leeftijdsbesluiten over het vaccin door het kabinet. Zo kondigde demissionair zorgminister De Jonge vorige week ineens aan dat AstraZeneca-vaccin niet meer toegediend zou worden aan mensen onder de 60 jaar, na de bekendmaking van enkele bijwerkingen door het College ter beoordeling van Geneesmiddelen. En ook dát leidde weer tot kritiek van veel huisartsen.

Intuïtie

Nederlanders hebben een voorkeur – zuiver op basis van hun gevoel, mond-tot-mond-informatie of ‘hun intuïtie’ – voor de vaccins van BioNtech/Pfizer, Moderna of Janssen Pharmaceutica. Bijna 92 procent van de 60-plussers is bereid een prik met Pfizer te krijgen.

Volgens de opiniepeilers van I&O begrijpen Nederlanders niet waarom het inentingsbeleid zo rigide is, bijvoorbeeld bij het prikken met AstraZeneca. Of zoals een mevrouw het uitdrukt: ‘Er moet meer duidelijkheid komen wanneer je aan de beurt bent en je moet zelf kunnen kiezen welke vaccin je wil. Plus een uitgebreide uitleg wat elk vaccin inhoudt en alle voor en nadelen ervan. Nu wordt het nog steeds gewoon door je strot geduwd alsof we er niks tegenin te brengen hebben.

Een meerderheid van de Nederlanders (58 procent) is het met deze mevrouw eens dat mensen zelf moeten kunnen kiezen met welk vaccin ze zich laten vaccineren. Een vijfde is het hiermee oneens (21%). Nederlanders lijken nog wel goede hoop te hebben over de vaccins in zijn algemeen: 60 procent verwacht dat we dankzij het vaccin binnenkort weer ons normale leven kunnen gaan leiden.

Update: De Verenigde Staten overwegen voorlopig te stoppen met vaccinaties met het coronavaccin van het (Nederlandse) farmaceutische bedrijf Janssen, onderdeel van Johnson&Johnson. Dit naar aanleiding van zes trombose-incidenten bij vrouwen tussen 18 en 48 jaar. Er wordt een onderzoek ingesteld. Er zijn tot nu toe 7 miljoen van deze vaccins ‘weggeprikt’ in de VS. Volgens de krant The New York Times is één vrouw bezweken aan mogelijke bijwerkingen (bloedstolsels) van deze entstof. Een andere vrouw uit Nebraska ligt kritiek na haar vaccinatie. Het Janssen-vaccin geniet flink vertrouwen in Nederland.

Beeld boven en beneden: PIXABAY

Deelneemster aan I&O-peiling: Nu wordt het vaccin nog steeds gewoon door je strot geduwd alsof we er niks tegenin te brengen hebben