Ongeacht het land zou ik mensen aanraden serieus te overwegen maskers te dragen om overdracht te voorkomen.

HILVERSUM – Nederlanders doen er verstandig aan zichzelf met een mondkapje te beschermen tegen het coronavirus. Dat zei vanavond in het NOS-actualiteitenprogramma Nieuwsuur, de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog en infectieziektenexpert, dr. Anthony S. Fauci.

Volgens Fauci is er genoeg wetenschappelijke informatie die erop wijst dat mondkapjes zeer gunstig zijn bij het tegengaan van virusoverdracht en het ontstaan van infecties. Dr. Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van president Trump (met wie hij regelmatig in de clinch ligt) snapt dan ook niet waarom het RIVM en zijn directeur Jaap van Dissel faliekant tegen blijven.

Krachtig

Het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, beschouwt mondkapjes als ‘een van de meest krachtige wapens tegen de verspreiding van het virus’.

Het Nederlandse RIVM (al vele jaren bekend als weliswaar heel kundig maar uiterst conservatief en volhardend, sommige critici zeggen ‘hardleers en kortzichtig’) is er de directe oorzaak van dat het kabinet nog altijd niet heeft besloten tot een ‘voluit mondkapjes-beleid’. Ook vandaag weer niet. En dat terwijl vanuit het Red Team Nederland, een groep onafhankelijke zorgexperts, opnieuw tot een landelijke mondkapjesplicht werd opgeroepen.

Onveilig

Oud-hoofdinspecteur Inspectie Gezondheidszorg (IGZ), Wim Schellekens, vroeg zich enige uren voor de persconferentie van het kabinet vanavond in een bericht op Twitter af wanneer ‘de gehele zorg’ (zorgverleners èn patiënten/cliënten) mondkapjes gaat dragen? Schellekens is lid van dit recent opgerichte Red Team Nederland, een groep zorgexperts die los van het OMT de coronatoestand in Nederland kritisch beziet en zo nodig met adviezen komt. ,,Het gaat juist in de zorg om kwetsbare mensen. Patiënten voelen zich onveilig en velen gaan niet naar de dokter. Veel zorgmedewerkers voelen zich onveilig en kwetsbaar, ook voor hun huisgenoten”, twitterde hij.

Verkeerde kant

Dr Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) in Maryland, snapt het Nederlandse beleid op dit punt niet. ,,Ongeacht het land zou ik mensen aanraden serieus te overwegen maskers te dragen om overdracht te voorkomen.” Fauci blijkt op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met het virus in Nederland en zei in Nieuwsuur: ,,Jullie gaan de verkeerde kant op en jullie zouden er goed aan doen die cijfers naar beneden te brengen.”

En, zeer pijnlijk voor de positie van prof Jaap van Dissel, die hij kent, zei Fauci: ,,Ik zou hem vragen te kijken naar de snel toenemende hoeveelheid data over het belang en de effectiviteit van gezichtsmaskers.”

Lees hier meer over dr. Anthony Fauci:

RIVM-directeur Infectieziektebestrijding, prof. dr. Jaap van Dissel … kundig maar kortzichtig… Beeld: Tweede Kamer