In China is niet alleen sprake van de corona-epidemie, het land is op dit moment ook in gevecht met de varkenpest en de zojuist uitgebroken vogelgriep.
Update, 2 februari 23.30 uur – BRUSSEL/EINDHOVEN – De vijftien Nederlandse evacués uit de besmette Chinese stad Wuhan zijn kort na middernacht per bus vanuit Brussel in Eindhoven gearriveerd. Eerder vandaag landden zij op een militair vliegveld nabij Marseille in Frankrijk, na een rechtstreekse vlucht vanuit het internationaal steeds verder geïsoleerde China. Met hen zijn ook enkele Chinese gezinsleden meegekomen.
Vanaf Eindhoven Airport, waar ‘de 15’ nu zijn, zijn ze eerst overgebracht naar een locatie van Defensie op de luchthaven. Daarvandaan zullen zij naar hun thuisadressen worden gebracht, of naar plekken waar ze gedurende de komende twee weken in quarantaine kunnen verblijven. Zoals een vakantiepark, als de thuissituatie isolement niet toelaat. Ongeveer vijf tot zeven Nederlanders hebben ervoor gekozen om in Wuhan te blijven.
Twintig besmettingen?
Van een groep van ruim 250 repatrianten die zondagmiddag vanuit China aankwam op de luchthaven van Istres (in het zuiden van Frankrijk) zijn mogelijk enige tientallen mensen geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus. Volgens de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn zijn bij ongeveer 20 passagiers symptomen waargenomen die zouden kunnen duiden op een besmetting met corona. Zij zijn daarom afgescheiden van de rest van de groep. Alle geëvacueerden worden ver weg van pers en andere geïnteresseerden gehouden. Dat geldt straks ook voor de Nederlanders, bij aankomst in Eindhoven.
Een van de passagiers, de Nederlandse journalist Anouk Eigenraam (o.a. Financieele Dagblad) meldt op haar Twitteraccount het triest te vinden dat zij op het moment van de aankomst in Marseille vernam dat opnieuw een grote Chinese miljoenenstad – Wenzhou, met bijna 10 miljoen inwoners – door de autoriteiten volledig is afgesloten van de buitenwereld. Eigenraam noemt de vlucht vanuit China en de aankomst in Frankrijk ”even heel surrealistisch”.

Tweet van correspondent Anouk Eigenraam vanuit het toestel dat 320 passagiers vanuit de Chinese stad Wuhan naar Marseille vervoerde.
Filipijnen
Het coronavirus heeft in de Chinese stad waar de overige Nederlanders vandaan zijn gehaald intussen zeker 361 levens geëist. Er zijn meer dan 17.000 mensen ziek, bevestigt de National Health Commission van China. En ver in de 20.000 personen zijn ‘virusverdacht’. Zondag (2 februari) stierven 57 coronaslachtoffers. Alle sterfgevallen betreft Chinezen in China. Buiten China is nu één sterfgeval: op de Filipijnen, waar een 44-jarige Chinese uit Wuhan stierf. Zijn (reis-)partner, een 38-jarige vrouw, eveneens uit de Chinese stad, is eveneens positief getest. Er zijn nu zeker 150 corona-infecties bevestigd in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Rusland, de Verenigde Staten en Duitsland, enzovoort – (totaal ca. 25 landen). Volgens het Nederlandse Rode Kruis gaat het om 23 landen waar het virus is opgedoken, ,,de meeste infecties bevinden zich nog in China.”
In China is overigens niet alleen sprake van de corona-epidemie, het land is op dit moment ook in gevecht met de varkenpest en de zojuist uitgebroken vogelgriep.
Overigens hebben 243 mensen het ziekenhuis weer mogen verlaten, omdat zij het virus te boven gekomen zijn en ‘officieel’ genezen zijn verklaard. De werkelijke kwaadaardigheid van het ‘Wuhan virus’ is nog altijd niet vastgesteld. Uit berekeningen, onder meer gepubliceerd in het medische wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt dat iets meer dan 2 procent van de geïnfecteerden sterft. Andere publicatie komen lager uit. Het zou in ieder geval minder dodelijk zijn dan destijds het sarsvirus (vanaf eind 2002).

Indonesische evacuees uit Wuhan keerden ook terug in hun land en werden bij aankomst rijkelijk besproeid met desinfectiemiddelen. Bron: Twitter-account dr. Florin Sandu