CBS: We eten, roken en drinken nog altijd teveel, leefstijl is nauwelijks verbeterd

DEN HAAG – Een groot deel van de bevolking van Nederland is nog altijd te zwaar. Ondanks pogingen van de overheid om het overgewicht onder volwassenen te bestrijden, waren zij vorig jaar nog net zo zwaarlijvig als in 2018. Er is daarin hoegenaamd niets veranderd, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zojuist vrijgegeven nieuwe cijfers.

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Ook is de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Ziekte

De helft van de volwassenen kampte vorig jaar met overgewicht. Zo’n 14 procent van hen leed aan wat medisch-wetenschappelijk wordt beschouwd als ‘een ziekte van overtollig lichaamsvet (obesitas)’, en ook dat cijfer was in drie jaar tijd niet veranderd.

Toch is er een enkel lichtpuntje: het aandeel rokers is licht gedaald: van 22 procent in 2018 naar 21 procent in 2021. Daarentegen dronk zeven procent van de 18-plussers overmatig alcohol, weliswaar iets minder dan in 2018 en 2019. Het percentage zware drinkers (8 procent) bleef in 2021 vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.

Kiloreductie

De constatering dat het lichaamsgewicht niet is afgenomen onder de volwassenen is een forse tegenvaller in het streven tot kilo-reductie van de overheid die daarover in 2018 ‘afspraken’ maakte met onder meer de (voedings)industrie en zo’n 70 maatschappelijke organisaties. Het doel van dit toen gesloten Nationaal Preventieakkoord was om zoveel mogelijk Nederlanders letterlijk te bewegen tot een meer gezonder leefstijl. Dat is goeddeels mislukt.

Het doel van dit leefstijlakkoord blíjft vooralsnog dat in 2040 nog maar 38 procent van de bevolking (vanaf 18 jaar) met teveel kilo’s lichaamsgewicht rondloopt. Maar gezien de weinige winst die in de voorbije vier jaar is geboekt, heeft het CBS daar voor de naaste toekomst een hard hoofd in. Ook is de vraag of andere doelstellingen haalbaar zijn: roken en problematisch alcoholgebruik onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040. Obesitas naar 7,1 procent.

De cijfers zijn de uitkomst van een gezondheidsenquête van het CBS, RIVM, Trimbos Instituut en Pharos.