Premier Rutte en minister De Jonge: Afstand houden geeft ruimte aan elkaar!

DEN HAAG – Nederland gaat per 1 juli weer goeddeels van het slot. De lockdown die half maart, ruim drie maanden geleden, werd ingesteld wordt over een week van nu sterk versoepeld. Dat wil zeggen: als het coronavirus SARS-CoV-2 terrein blijft prijsgeven en zich in de komende periode geen nieuwe virusuitbraken voordoen.

Wel blijft voor onbepaalde tijd een aantal gedragsregels van kracht, waarvan de belangrijkste: Houd anderhalve meter afstand. Tijdens de voorlopig laatste corona-persconferentie van het kabinet, noemden zowel premier Rutte als minister De Jonge (Volksgezondheid) deze cruciale afstandsregel bij herhaling. De ‘1.5 meter’-regel geldt overigens niet voor jongeren tot 18 jaar; onderling hoeven zij geen afstand te houden. Wel dienen zij op deze afstand te blijven van volwassenen en andersom. Ook kinderen tot twaalf jaar zijn niet gehouden aan deze afstand.

Jongeren

Premier Rutte verklaarde al deze uitzonderingen door te stellen dat de risico’s voor kinderen en jongeren tot 18 jaar veel en veel klein er zijn. ,,Maar daarna nemen de risico’s weer snel toe.” Wel dienen leerkrachten in het onderwijs de anderhalve meter te bewaren tot hun leerlingen.  De afstandsrestrictie zal worden aangepast voor sporters, dansers, acteurs en andere contactberoepen. Het geldt ook voor hulpbehoevenden en hun begeleiders en mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs). En evenzeer voor sekswerkers, die weer aan de slag mogen vanaf 1 juli.

Vanaf die datum (volgende week woensdag) mogen álle zitplaatsen in het openbaar vervoer ook weer worden worden bezet. Nu ligt de maximale bezetting in trein, tram, bus, en metro op 40 procent. Het openbaar vervoer gaat dus weer 100 procent, wel blijft daar het mondkapje verplicht!

Premier Rutte: We hebben de ergste loopings en scherpste bochten van de achtbaan gehad – voor nu!

Ook wordt het devies aan iedereen om drukte zoveel mogelijk te vermijden en ook, als het mogelijk is, buiten de spitsuren te reizen. In hoeverre mensen zich daaraan zullen of kúnnen houden als ook de bedrijven weer opengaan, zal de naaste toekomst uitwijzen. Ook scholieren en studenten mogen  weer in de spits met het openbaar vervoer. De onderwijssector zal  afspraken maken over lestijden, daarmee wordt nagestreefd dat er zo min mogelijk concentraties plaatsvinden. Ook voor touringcars en taxi’s worden straks versoepelingen aangekondigd.

YouTube/RVDPremier Rutte tijdens de voorlopig laatste corona-persconferentie, waarin het kabinet een verdergaande versoepeling van de lockdown aankondigde. Rechts gebarentolk Irma Sluis.

Terugblikkend op de historische lockdown van Nederland, zei premier: ,,Drie maanden geleden zei ik tijdens mijn televisietoespraak dat het leek alsof we in een achtbaan zaten die steeds sneller aan het rijden was. Maanden van gedwongen aanpassing van afstand en afzien, van grote veranderingen in ons dagelijks leven, en – verdrietig genoeg ook voor veel mensen – maanden van verlies. Van isolement, van grote plotselinge economisch onzekerheid. Laat ons dat niet vergeten. Maar vandaag staan we wel op een punt dat we de ergste loopings en scherpste bochten hebben gehad. Voor nu! De belangrijkste cijfers in ons corona-dashboard – het aantal sterfgevallen en nieuwe besmettingen, de ziekenhuis- en intensive care-opnamen zijn stabiel-laag of licht dalend. We hadden onlangs (maandag 23 juni, red.) voor het eerst in maanden een dag met nul vastgestelde sterfgevallen. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dat hebben we samen gedaan, dat hebben we samen bereikt.” Aldus Rutte.

Grootste gevaar

Onmiddellijk wees hij op het grootste gevaar dat nu op de loer ligt, namelijk: ,,Dat we denken: ‘Mooi, dat was de Coronatijd, terug naar de onze!’ Maar de cijfers zijn nu juist zo goed, omdat we dat drie maanden niet hebben gedacht, en de regels hebben gevolgd. Vergis u niet: zonder alle maatregelen, zonder dat verantwoorde gedrag van ons allemaal zouden we nu te maken hebben gehad met naar schatting 135.000 ziekenhuisopnamen en ruim 35.000 coronapatiënten op de intensive care. Plekken die we nooit en te nimmer hadden kunnen realiseren, pieken die we nooit hadden aangekund. Getallen die ons land sociaal, economisch en maatschappelijk pas echt zouden hebben ontwricht. Wat ons echter de komende tijd te doen staat is zorgen dat er geen tweede golf komt, maar daar wél op voorbereid zijn.”

Het is, nu Nederland vroeger dan voorzien meer ruimte krijgt, dan ook van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven, stelt het kabinet. ,,Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. Want alleen zo behouden we de ruimte die we samen hebben verdiend. Vanaf 1 juli gelden onderstaande algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus.”

Algemene regels voor activiteiten binnen

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
  • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Algemene regels voor activiteiten buiten

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
  • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
  • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats. Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
  • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.