Burgemeesters van grote steden proberen ‘hamsteraars’ uit hun winkelcentra weg te houden

DEN HAAG – Nederland komt binnen een dag vanaf nu in een harde lockdown terecht. Die duurt tot en met dinsdag 19 januari. Alles wat niet onmiddellijk van belang is voor het levensonderhoud gaat op slot: scholen, niet-essentiële winkels, musea, theaters, tuincentra, dierentuinen, pretparken etc. De staatsomroep NOS zegt dit alles te kunnen melden op basis van ‘Haagse bronnen’.

De maatregelen worden vanavond om 19:00 uur bekend gemaakt door premier Rutte vanuit Het Torentje en gaan al vandaag om middernacht in. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat er morgen een wedloop op de winkels ontstaat, waardoor de epidemie nóg sneller wordt gevoed. Nú al vormen zich lange rijen voor de winkels in het land en komen kapsalons nog amper aan het knippen toe door de continue stroom telefoontjes van klanten die toch nog hopen te worden geknipt… Sommige kapsalons hebben besloten middernacht door te gaan.

Burgemeesters van grote steden als Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Maastricht en Leiden proberen uit alle macht de forse toestroom van hamsteraars en andere spoedshoppers tegen te houden.

Geen garanties

Nederland gaat met de harde lockdown nu verder dan Duitsland. Daar gaat de lockdown komende woensdag in en duurt tot 10 januari. Ook bondskanselier Merkel sprak van een ernstige situatie in haar land, alleen met hard ingrijpen kan mogelijk de epidemie weer onder controle komen. Maar garanties zijn er niet, ook niet in Nederland.

De aanvankelijk aangekondigde persconferentie van het kabinet – met Mark Rutte en coronaminister De Jonge – gaat niet door. Wel zal Hugo de Jonge (Volksgezondheid) na afloop van de aankondiging door de premier een en ander toelichten. Enkele uren geleden zei de minister al dat de corona-situatie in het land zeer ernstig is en dat de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen weer zorgwekkend oploopt.

Onderwijs

Kappers gaan vanaf morgen dicht, massage-salons ook, sportscholen eveneens. Tandartspraktijken mogen doorgaan. Mensen wordt gemaand zoveel mogelijk thuis te blijven. Het onderwijs dient vanaf woensdag de deuren te sluiten, en over te schakelen op online onderwijs. Ook de kinderopvang gaan dicht.

Een zeer strikte lockdown is onvermijdelijk geworden, hoewel het kabinet die maandenlang voor zich uitgeschoven heeft in een poging nog iets van de economie en het ‘normale leven’ in het land overeind te houden. Nu is dat niet langer mogelijk.

Maar dat de luchthaven Schiphol open blijft wordt niet begrepen: ‘Hoezo harde lockdown’, luidt een van de reacties. ‘Er komen ruim 1 miljoen mensen per maand op dat vliegveld aan en zij kunnen het virus ongecontroleerd over ons land verspreiden’.

Nadere details volgen

Nederland gaat met 5 weken durende lockdown nu verder dan Duitsland. Daar gaat alles vanaf komende woensdag op slot en dat blijft zo tot 10 januari.