UPDATE 12 april -16:30 uur - Via minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft het demissionaire kabinet vandaag laten weten dat vooralsnog niet kan worden tegemoet gekomen aan de verlangens van de burgemeesters van de vier grote steden om de terrassen en andere buitenlocaties te heropenen. Volgens het kabinet is de situatie 'epidemiologisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden', aldus Grapperhaus die daarmee vrij zeker de woorden van RIVM-directeur Van Dissel aanhaalde. In het kabinet zitten immers geen epidemiologen. Ook Hugo de Jonge is geen epidemioloog, ook al is hij (nog even) minister van Volksgezondheid. Hij zei iets veel betekenends tegen verslaggevers, waaronder een van de NOS, namelijk: 'Als de piek in de coronacijfers niet is geweest, kan er niet worden versoepeld. We moeten zekerheid hebben dat we eroverheen zijn voordat we een nieuwe stap kunnen zetten.'

Burgemeesters: Handhaving wordt onhaalbaar, het lokale gezag komt ongewild tegenover eigen inwoners te staan.

DEN HAAG – Nederland lijkt stapeldol te worden van het corona-keurslijf. De burgemeesters van de vier grote steden hebben daarom nu de regering met klem gevraagd de buitenruimten, met inbegrip van de terrassen van de horeca, te heropenen.

In een gezamenlijke verklaring vragen de burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Sharon Dijksma (Utrecht), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jan van Zanen van Den Haag het demissionaire kabinet in elk geval de buitenruimte open te stellen. ,,In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig”, stellen de vier bestuurders.

Te vroeg

Het pleidooi is opmerkelijk, zeker nu het kabinet vandaag tijdens het zoveelste zondagse kabinetsberaad met de top van het RIVM in het Catshuis tot de slotsom kwam dat de per 21 april in het vooruitzicht gestelde versoepelingen ‘bij dalende coronacijfers…’ niet kunnen doorgaan. Want: de cijfers stijgen juist weer. Het kabinet vindt het te vroeg, liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) namens de scheidende regeringsploeg weten. De beloften worden weer een week vooruit geschoven: naar 28 april.

Het beeld dat het beter gaat in Nederland stagneert. Tussen zaterdag en zondag steeg het dagcijfer naar 8.288 nieuwe corona-infecties, fors boven het weekgemiddelde van 6.964, aldus het RIVM. De winkels blijven dicht, de middenstand reageerde teleurgesteld. ‘Geen situatie om het land weer te heropenen’, stelt de regering evenwel.

Geloofwaardig

En toch dringen de burgemeesters daar – bij monde van de Haagse burgemeester Van Zanen – met klem op aan. ,,Mensen eigenen zich de buitenruimte ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk.”Het cynisme neemt sterk toe, veel mensen geloven niet meer in een snelle opening van het land. Zo blijkt uit deze Tweet op het internet.

Volgens de Amsterdamse burgemeester Halsema komt de politie steeds vaker tegenover mensen te staan. ,,En dat terwijl we juist aan de kant van mensen willen staan”, zei ze tegenover de lokale zender AT5. Halsema vindt dat plekken als Artis en de Hortis open moeten kunnen. ,,En we hebben de terrassen ook nodig. Ik zie namelijk veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten.”

De ziekenhuizen zeggen vooralsnog enigszins opgelucht te zijn door de koerscorrectie van de regering. Vorige week klonk nog hun ‘verbijstering’ op de plannen van het kabinet om tot versoepelingen over te gaan. De infectiecijfers waren weer aan het toenemen, en daarmee ook het aantal opnamen op corona-afdelingen en IC’s.  Tegenover de NOS zei zondag Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen: ,,Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt. Maar het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen.”