We blijven voorlopig nog in onze voorjaarswinterslaap

DEN HAAG – Nederland blijft nog zeker een maand op een laag pitje draaien. Alle maatregelen die sinds enkele weken gelden tegen de verspreiding van het coronavirus, worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat zei premier Rutte zojuist bij een persconferentie in Nieuwspoort. Hij sprak van een intelligente lockdown.

Tot na meivakantie

Dat betekent: alle scholen in het land blijven in elk geval tot en met de meivakantie dicht. Ook het dringende advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Kappers, masseurs en mensen met andere zogeheten ‘contactberoepen’ kunnen voorlopig niet aan het werk. Premier Rutte zei dat mensen geen plannen moeten voor de meivakantie. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

,,We realiseren ons dat we veel  van mensen vragen”, zei Rutte. ,,Maar het is echt nodig. We nemen dit besluit op basis van het advies van de  experts van het Outbreak Management Team. Het verloop van het aantal besmettingen en de capaciteit op de intensive careafdelingen laat geen ander besluit toe. De experts zeggen ons dat het virus door de maatregelen vertraagt, maar we zijn er nog lang niet. Kijk naar het enorme aantal doden: 175, dat we vandaag met elkaar te betreuren hebben. We leven mee met familie en nabestaanden. We moeten dit virus onder controle krijgen.”

Premier Rutte benadrukte dat het kabinet grote bewondering heeft voor ,,het aanpassingsvermogen, de zelfdiscipline en het improvisatievermogen van zo ongeveer iedereen in ons land”.  Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): ,,Er wordt ongelooflijk hard gewerkt in de zorg.” Beeld: persconferentie/NOS

Zorgpersoneel dat niet werkzaam is in het ziekenhuis en klachten heeft, wordt vanaf komende maandag getest op het coronavirus. Dat heeft minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid gezegd. Binnen enkele weken, zo is het streven, moet het aantal coronatests zijn verviervoudigd. Op dit moment worden 4.000 corona-tests per dag gedaan, zei De Jonge, en hij wees erop dat dat naar 17.500 per dag gaat. ,,Het moet zelfs mogelijk zijn om naar de 29.000 per dag te gaan. Dan kunnen we ook mensen buiten de zorg testen.” Komende zondag moeten er 2.400 intensivecarebedden zijn.

Zorg piept en kraakt

Op de vraag hoelang het kabinet denkt dat het personeel in de zorg deze enorme druk nog kan volhouden, zei De Jonge: ,,Het piept en het kraakt natuurlijk wel van alle kanten in de zorg. Wat ik tegelijkertijd zie is een enorme gedrevenheid om dit met elkaar te doen slagen. Om met elkaar die capaciteit te realiseren die nodig is. Binnen en buiten de ziekenhuizen, op de IC’s en op andere afdelingen. Je ziet ook dat de ziekenhuizen hun eigen organisatie, in no time, helemaal hebben omgegooid. Artsen uit alle disciplines staan op de spoedeisendehulp gewoon mee te helpen.