En nu even volhouden en zorgen dat ‘we’ niet te overmoedig worden…
BILTHOVEN – Nederland lijkt de tweede golf van het coronavirus nu rap onder controle te krijgen. Het virus verspreidt zich minder snel onder de bevolking dan enige weken geleden nog het geval was.
Dat is ook terug te zien in het zogeheten R- of reproductiegetal, dat voor het eerst in de ‘2e golf’ onder de 1 is gezakt. Het staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 mensen samen nog in staat zijn 91 anderen te infecteren, waarmee het virus weliswaar nog altijd actief is maar de verspreiding minder terrein wint. Dat het virus aan het uitdoven is, zoals sommigen nu beweren, is wellicht nog iets te voorbarig.
Minder terreinwinst
Volgens het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, te Bilthoven, werd op 23 oktober, naar eerst nu bekend is gemaakt, het niveau 0,91 bereikt.
Het betekent al met al dat veruit de meeste Nederlanders toch gehoor hebben gegeven aan de dringende oproepen van het kabinet om de coronaregels in acht te nemen. Het is sindsdien toch weer stiller op straat en in het verkeer. Hardnekkige uitzonderingen daargelaten, houden de meeste mensen zich aan adviezen om zich niet op te houden in grote groepen zowel binnen- als buitenshuis. Het virus dicteert het gedrag momenteel. Velen zijn zich de risico’s van besmetting bewust en willen zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’.
Beloning
En meteen blijkt het aanzienlijk betere gedrag van Nederlanders tot een beloning te leiden: de regionale coronamaatregelen, zoals een avondklok, lijken vooralsnog niet nodig. Ook gaan middelbare scholen in regio’s met hoge besmettingscijfers toch niet dicht, zo heeft het kabinet besloten. Dit zijn de eerste signalen van mogelijk ophanden zijnde versoepelingen die zich wellicht de komende tijd kunnen aandienen, als het voorzichtige coronagedrag een tijdje wordt volgehouden en weer niet te snel ontaardt in overmoedigheid.
Dat de R onder de 1 is gezakt blijkt volgens het RIVM ook uit het aantal positieve tests. Afgelopen week waren dat er 43.624, de week ervoor net iets meer dan 64.000, een teruggang met 32 procent.