UPDATE 12 november, 15:00 uur - Juist toen Nederland de hoop kreeg dat we het virus onder controle aan het krijgen waren, steeg het aantal nieuwe infecties weer. Nu alweer voor de tweede achtereenvolgende dag. Het afgelopen etmaal (woensdag 11 op donderdag 12 november) zijn bij het RIVM 5.658 positieve testuitslagen gemeld. Dat zijn er 240 meer dan woensdag. Op dinsdag meldde het instituut 4.682 positieve tests. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 76 sterfgevallen gemeld. Volgens deskundigen niet onmiddellijk iets om ons druk over te maken: 'De grote lijn is neergaand', zien ze, 'en die kan af en toe weer even omhoog gaan...' Afwachten dus maar.

En nu even volhouden en zorgen dat ‘we’ niet te overmoedig worden…

BILTHOVEN – Nederland lijkt de tweede golf van het coronavirus nu rap onder controle te krijgen. Het virus verspreidt zich minder snel onder de bevolking dan enige weken geleden nog het geval was.

Dat is ook terug te zien in het zogeheten R- of reproductiegetal, dat voor het eerst in de ‘2e golf’ onder de 1 is gezakt. Het staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 mensen samen nog in staat zijn 91 anderen te infecteren, waarmee het virus weliswaar nog altijd actief is maar de verspreiding minder terrein wint. Dat het virus aan het uitdoven is, zoals sommigen nu beweren, is wellicht nog iets te voorbarig.

Minder terreinwinst

Volgens het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, te Bilthoven, werd op 23 oktober, naar eerst nu bekend is gemaakt, het niveau 0,91 bereikt.

Het betekent al met al dat veruit de meeste Nederlanders toch gehoor hebben gegeven aan de dringende oproepen van het kabinet om de coronaregels in acht te nemen. Het is sindsdien toch weer stiller op straat en in het verkeer. Hardnekkige uitzonderingen daargelaten, houden de meeste mensen zich aan adviezen om zich niet op te houden in grote groepen zowel binnen- als buitenshuis. Het virus dicteert het gedrag momenteel. Velen zijn zich de risico’s van besmetting bewust en willen zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’.

Beloning

En meteen blijkt het aanzienlijk betere gedrag van Nederlanders tot een beloning te leiden: de regionale coronamaatregelen, zoals een avondklok, lijken vooralsnog niet nodig. Ook gaan middelbare scholen in regio’s met hoge besmettingscijfers toch niet dicht, zo heeft het kabinet besloten. Dit zijn de eerste signalen van mogelijk ophanden zijnde versoepelingen die zich wellicht de komende tijd kunnen aandienen, als het voorzichtige coronagedrag een tijdje wordt volgehouden en weer niet te snel ontaardt in overmoedigheid.

Dat de R onder de 1 is gezakt blijkt volgens het RIVM ook uit het aantal positieve tests. Afgelopen week waren dat er 43.624, de week ervoor net iets meer dan 64.000, een teruggang met 32 procent.