Vooralsnog tot 13 augustus gaan sommige versoepelingen weer in de koelkast.

DEN HAAG (Update 15:30 uur) – Nederland dreigt opnieuw af te koersen op Code Rood, of zelfs ‘Code Donkerrood’. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) lijkt Nederland volgende week al deze verontrustende kleur mee te geven op de kaart van Europa. Dit, omdat het aantal nieuwe corona-infecties hier tomeloos snel stijgt (de afgelopen 24 uur bijna 7.000 (6.986) nadat nagenoeg alle beperkende maatregelen in één keer zijn losgelaten.

Het demissionaire kabinet zal vanavond (19:00 uur) in een ingelaste corona-persconferentie met nieuwe maatregelen proberen die verontrustende terugval in de bestrijding van de corona-epidemie te keren.  De ingevoerde versoepelingen worden voor een deel teruggedraaid. Voorlopig tot 13 augustus, meldt De Telegraaf.

Testen voor toegang

Gerekend wordt op het weer inperken van de horeca die vanavond al de deuren om middernacht moet sluiten, waarmee ook het nachtleven weer wordt afgegrendeld. Het demissionaire kabinet lijkt voor onbepaalde tijd af te willen van het ‘Testen voor Toegang’ in de horeca, met als gevolg dat nachtclubs en feestcafés voorlopig weer op slot gaan. Sommige clubs hebben daar inmiddels zelf al voor gekozen, omdat ook zij het aantal infecties onder hun bezoekers al zagen toenemen.

Vakanties

Het ‘nieuwe rood’ dat mogelijk over ons land komt, heeft grote gevolgen voor de reissector. Die vreest dat vanavond, of anders in de komende dagen, nieuwe beperkingen worden afgekondigd – juist middenin het onlangs weer geopende vakantieseizoen. Geplande vakanties naar Zuid-Europese bestemmingen zouden daardoor weleens in de knel kunnen komen. Duizenden Nederlanders liggen al onder de Spaanse zon, of zijn daarnaartoe – al dan niet in gedachten al – onderweg.

Zitten, niet rondlopen

Toch zijn er grotere problemen dan het mogelijk niet door kunnen gaan van vakanties. Ondanks de hoge vaccinatiegraad zijn er nog veel (onbeschermde) mensen in Nederland die door een infectie met een van de stammen van corona (ernstig) ziek kunnen worden.

Volgens bronnen van de NOS overweegt het kabinet het aantal mensen bij evenementen te beperken tot duizend buiten en 500 binnen. Zij mogen niet langer rondlopen, maar moeten zittend (op ruime afstand van elkaar) het concert of de voorstelling bijwonen.