Nederland nu op plaats 15 van 90 landen waar het coronavirus aangetroffen is.

DEN HAAG – Nederland begint grote cijfers te maken in de corona-crisis. Binnen amper één etmaal is het aantal corona-besmetten gestegen van 38 (op woensdag 4 maart) naar 82 vandaag. En dat terwijl virologen en andere deskundigen van het RIVM Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu verwachtten dat het hier, in Nederland, allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Nederland staat daarmee inmiddels op de 15e plaats van de totaal 90 landen waar het coronavirus is aangetroffen.

Inhaaleffect

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) meldde het nieuwe cijfer, dat weinigen derhalve hadden verwacht, tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus. Hij noemde het nieuwe cijfer op gezag van het RIVM, dat sinds enkele dagen een dagelijkse update geeft van de coronastanden.

Volgens de minister is het getal van 82  mogelijk enigszins vertekend, omdat vrijwel zeker sprake is van een inhaaleffect over de afgelopen dagen. Ofwel, de cijfers die toen werden gegeven waren in feite een onderschatting van de werkelijke situatie in Nederland. Er zat nog een aantal patiënten in de pijplijn, van een flink aantal van hen was het onzeker of zij daadwerkelijk geïnfecteerd waren met het virus. Bij verschillende ‘corona-verdachten’ werden uiteindelijk negatieve diagnoses (geen corona) afgegeven. Bovendien zou een aantal mogelijk geïnfecteerde patiënten hebben gewacht met het inschakelen van de huisarts, omdat zij meenden ‘een griepje’ te hebben dat vanzelf wel weer zou overgaan.

België ook verdubbeling

Ook in België is sprake van een verdubbeling van het aantal corona-patiënten: van 23 naar 50, aldus het federale ministerie van Volksgezondheid. De eerste patiënt is inmiddels genezen verklaard.

Het Nederlandse RIVM meldde over de besmettingen hier: ,,Van de 82 geïnfecteerde patiënten zijn er 69 patiënten in het buitenland besmet geraakt, of gaat het om contacten van bevestigde patiënten, zoals familie- of gezinsleden. Van de nieuwe patiënten zijn twee personen opgenomen in het ziekenhuis. De overige nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie.” Het instituut zegt niet verbaasd te zijn door de plotselinge verdubbeling, die (nog) niet tot extra beschermingsmaatregelen van het kabinet leidt.

PvdA-kamerlid Lilian Ploumen tijdens het coronadebat van vandaag. Foto: TWEEDE KAMER

Minister Bruins werd door verschillen partijen bekritiseerd, omdat hij zich in zijn coronabeleid teveel zou laten leiden door ‘de experts’. Het PvdA-Tweede Kamerlid Lilian Ploumen zei in het Kamerdebat: ,,Wij zijn hier vandaag niet in debat met het RIVM. Wij vinden het goed dat de minister vertrouwen heeft in de experts, maar hij ís en blíjft aanspreekbaar op zijn beleid, en met hem het hele kabinet. Natuurlijk: neem de experts serieus, zeker als het om medische inhoudelijke zaken gaat. Maar op het gebied van beleidsmaatregelen is de politiek leidend.”

Live-blog

Het plenaire debat vond plaats juist op een moment dat verschillende ziekenhuismedewerkers in isolatie verblijven. Volgens de laatste cijfers zijn zeker vier medewerkers van ziekenhuizen in Breda, Eindhoven en Den Bosch via patiënten geïnfecteerd met het virus. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven meldt via zijn inmiddels dagelijkse live-blog dat nu drie coronabesmettingen ‘in huis’ zijn vastgesteld. ,,Het gaat om de partner van de patiënt die maandag positief testte. Zij en haar partner worden in isolatie verpleegd in het ziekenhuis. Daarnaast werd woensdagavond bekend dat helaas ook een medewerker besmet is met het coronavirus. De medewerker zit in thuisisolatie.”

Het ziekenhuis zegt per direct te hebben besloten de patiënten van de afdeling waar de verpleegkundige heeft gewerkt in isolatie te verplegen. Het gaat om een gedeelte van de afdeling chirurgie (5-oost). ,,Daar worden op dit moment 13 patiënten verpleegd. Zij worden uit voorzorg getest op het coronavirus. Voor de afdeling geldt een opnamestop. Ook is het ziekenhuis een contactonderzoek onder patiënten en medewerkers van de betrokken afdeling gestart”, aldus woordvoerder Roel Rambags op het Catharina-blog.

Almeerse man keerde terug van bezoek aan zwaargetroffen Iran, met 3.513 geïnfecteerden en 107 doden.

In het Flevoziekenhuis in Almere is het coronavirus vastgesteld bij een 48-jarige man die recent terugkeerde van een bezoek aan Iran, waar de corona-epidemie buitengewoon zwaar heeft toegeslagen met op dit moment officieel 3.513 geïnfecteerden en 107 doden. Gisteren meldde het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam dat een van haar medewerkers besmet was geraakt. Eerder deze week raakte een administratief medewerkster van het AMC besmet, zij bleek de tweede coronapatiënt van ons land, Ook haar man bleek het virus te hebben, nadat zij samen terugkeerden van een tripje naar Lombardije in Noord-Italië.

Universiteit Maastricht

De GGD Zuid-Limburg heeft vandaag de coronaziekte COVID19 vastgesteld bij een in Duitsland woonachtige medewerker van de UM Universiteit Maastricht. Het gaat om een medewerker van de Faculteit Science and Engineering. Uit voorzorg is de medewerker thuis gebleven, na de besmetting vermoedelijk in Duitsland te hebben opgelopen. Op dat moment had de medewerker zelf geen enkele klachten. De kans dat studenten en medewerkers besmet zijn geraakt, is volgens de GGD daarom zeer gering.

  • Landen moeten nu alles uit de kast halen om het virus te stoppen’, zei zojuist directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie dr. Tedros tijdens de dagelijkse persconferentie van de WHO in Genève. ,,Wij vragen elk land om op te schalen. Deze epidemie kan nog steeds worden teruggedrongen, maar alleen met een gecoördineerde en alles omvattende aanpak die de hele machinerie van het virus aangrijpt. Nog steeds kan het…” Maar niet erg veel langer meer, zo blijkt uit de woorden van de hoogste WHO-man.